www.comunicate.mdŞcolile şi liceele din toate localităţile din Republica Moldova (cu elevi cu vârstele cuprinse între 12-17 ani) sunt invitate să se înscrie în competiţie, alături de şcoli din alte 14 ţări din Europa. Ajunsă deja la a patra ediţie, Academia Şcolilor din Europa Centrală organizează un nou concurs de proiecte, dezvoltate în parteneriat cu şcolile din regiune. Tema de anul acesta este “Creează soluţii!”, participanţii fiind invitaţi să aplice cu propuneri de proiecte creative, care vizează soluţionarea conflictelor în şcoală şi în societate.
Elevii şi profesorii din ţările participante sunt invitaţi să găsească şcoli partenere şi să aplice împreună cu propuneri de proiecte, incluzând şi ideile lor de colaborare. Pentru a facilita găsirea de şcoli partenere, a fost implementat un motor de căutare online pe www.aces.or.at.
Propunerile pot fi trimise până la 30 aprilie 2010, iar după această dată, un juriu internaţional va evalua şi premia cele mai bune aplicaţii. Proiectele premiate sunt sprijinite cu burse în valoare de 1000 euro (pentru fiecare şcoală parteneră) pentru a putea fi implementate, şi, de asemenea, elevii primesc instrumente online şi consiliere pentru a-şi duce la final iniţiativele.
În cursul fazei de implementare a proiectelor (septembrie 2010 – martie 2011), au loc două întâlniri internaţionale între delegaţii ale şcolilor partenere, unde participanţii primesc suport adiţional şi beneficiază de oportunităţi excelente pentru schimbul de idei, precum şi de evaluări ale proiectelor.
Reţeaua ACES a fost creată în 2006 de către Fundaţia ERSTE. În colaborare cu asociaţia non-profit VČELÍ DOM (Slovacia), Interkulturelles Zentrum (Austria), este unitatea coordonatoare a acestei iniţiative. Scopul ACES este să reunească profesori şi elevi din Europa Centrală şi de Sud–Est, depăşind astfel graniţele ţărilor de origine, pentru a participa în parteneriate în competiţia de proiecte. Iniţiativa este susţinută de Ministerele Educaţiei din toate ţările participante. Până acum, în ediţiile precendente au participat 500 de şcoli.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE