Declaraţiile şi acordurile bilaterale de parteneriat strategic, semnate de R. Moldova cu mai multe state din UE, inclusiv cu România, reprezintă un stimulent puternic în procesul de integrare europeană a R. Moldova, a declarat marţi, 11 mai, la Bruxelles, viceministrul de externe moldovean Natalia Gherman, negociator-şef în relaţia cu UE, citată de Agerpres.
Gherman a făcut aceste comentarii în cadrul mesei rotunde intitulate ”Priorităţi-cheie ale Agendei UE-RMoldova”, organizată de Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE) şi Asociaţia pentru Politică Externă din Moldova.
Reprezentanta Chişinăului a subliniat ca extrem de importantă iniţiativa din urmă cu câteva luni a mai multor state membre UE, printre care şi România, de creare a Grupului de prietenie pentru sprijinirea acţiunii europene a R. Moldova, care a avut deja două reuniuni. ”Toate aceste evoluţii nu ar fi fost posibile în timpul guvernului precedent”, a spus Natalia Gherman.
Prezent la dezbatere, eurodeputatul liberal Graham Watson, raportor al PE pentru Republica Moldova, a salutat evoluţiile democratice din ultimul an de la Chişinău. El a adăugat că este perfect îndreptăţit faptul ca fiecare ţară ce aspiră la aderare, inclusiv R. Moldova, să fie evaluată pe baza propriilor merite.
Directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă din R. Moldova, Victor Chirilă, a apreciat că liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni ce călătoresc în UE va încuraja eforturile de apropiere de structurile europene şi de integrare europeană şi că va da un impuls şi demersurilor destinate soluţionării dosarului transnistrean.
”Prin liberalizarea regimului de vize, moldovenii vor simţi că Parteneriatul Estic nu este ceva abstract”, a spus Chirilă. Legat de acest subiect, el a menţionat că există şi unele probleme ce trebuie rezolvate, precum paşapoartele biometrice. R. Moldova a introdus acest tip de paşapoarte în 2008 şi până în prezent nu a emis decât în jur de 1.300 de paşapoarte de acest fel, în timp ce Macedonia, o altă ţară ce aspiră la aderarea la UE şi cu o populaţie de numai 2 milioane de locuitori, a emis în aceeaşi perioadă 400.000 de paşapoarte biometrice.
O altă chestiune menţionată de Victor Chirilă ce trebuie soluţionată este problema controlului deficitar asupra bunurilor şi persoanelor care intră şi ies din regiunea transnistreană.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE