Hepta/ MediafaxFirme din 20 de ţări, printre care se află şi România, sunt implicate în furnizarea de componente folosite de reţeaua teroristă Stat Islamic în fabricarea de bombe, susţine un studiu publicat joi, sugerând necesitatea ca guvernele şi firmele să monitorizeze fluxul echipamentelor produse, comunică Politik.md cu referire la Mediafax.
Studiul realizat de Institutul pentru studierea armamentului utilizat pe timp de conflict (CAR), la solicitarea Uniunii Europene, precizează că 51 de firme din state precum România, Austria, Turcia, Brazilia, Rusia, Statele Unite, au produs, au vândut sau au livrat peste 700 de componente utilizate de organizaţia teroristă Stat Islamic în fabricarea de dispozitive explozibile improvizate.
Aceste dispozitive sunt produse în momentul de faţă la o "scală cvasi-industrială" de reţeaua teroristă, care utilizează echipamente foarte uşor de procurat precum fertilizatori chimici şi telefoane mobile, potrivit studiului realizat de CAR, pe o perioadă de 20 de luni.
În total, s-a descoperit că 13 firme din Turcia sunt implicate în furnizarea de astfel de echipamente, fiind ţara cu cele mai multe companii implicate, la nivel global, dintre statele luate în considerare în studiul respectiv. Locul următor este ocupat de India, de unde şapte firme ar fi furnizat astfel de componente organizaţiei teroriste.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE