Comisia Vetting a recepționat spre evaluare lista cu cinci candidați non-judecători propuși de Parlament pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Acești candidați urmează să fie supuși evaluării de către Comisia Vetting după ce Parlamentul a operat modificări și a precizat în lege că, după 1 septembrie 2023, candidații înscriși în concursul pentru CSM sunt evaluați de către Comisia Vetting și nu de cea de Pre-Vetting.

Recent, Parlamentul a modificat legea prin care membrii comisiei pre-vetting și șeful secretariatului vor fi protejați de imunitate funcțională. Ei nu pot fi trași la răspundere pentru opinia exprimată în exercitarea atribuțiilor și pot fi urmăriți penal doar dacă membrii comisiei îi permit procurorului general să înceapă o anchetă.

Experții, însă, precizează că în cazul în care comisia Pre-Vetting va fi desființată, dat fiind mandatul scurt pe care îl are, nu este clar acceptul cui îi va cere procurorul general în cazul în care ar putea fi pornită o anchetă penală asupra unui membru din Comisia Pre-Vetting

Cei cinci candidați non-judecători la funcția de membru al CSM, integritatea financiară și etică a cărora va fi verificată de Comisia Vetting, sunt: Vitalie Ciuchitu – avocat, Sergiu Băieşu – șef al departamentului Drept privat de la Universitatea de Stat din Moldova (USM), Tatiana Tabuncic – membră a Consiliului de Integritate, Ion Rusu – avocat, Anatolie Minciuna – fost președinte al Curții de Apel Chișinău.

Comisia va analiza și va stabili, în baza legii dacă candidații au avut un comportament compatibil cu etica profesională pe parcursul activității, dacă au admis conflicte de interese, dacă au declarat în mod corespunzător averea și dacă aceasta corespunde veniturilor lor.

Printre dosarele candidaților care au fost depuse la concurs în cadrul Parlamenului, dar nu au fost recepționate, se numără trei persoane care au trecut anterior prin procesul de verificare al Comisiei Pre-Vetting și au promovat evaluarea, prin urmare, nu vor fi evaluați repetat. Este vorba de: Aliona Corcenco – fostă judecătoare la Curtea de Apel Bălți; Veaceslav Guțan – fost conferențiar universitar la Academia de Poliție „Ștefan cel Mare”; Leonid Chirtoacă – avocat.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE