După mai bine de o oră de dezbateri aprinse, Comisia pentru modificarea art. 78 din Constituție, reunită, marți, 11 mai, nu a reușit să ajungă la un consens. Asta după ce Curtea Constituțională a avizat pozitiv ambele proiecte prezentate de PCRM și AIE de modificare a art. 78 din Constituție ce prevede alegerea președintelui țării.                                
”Fiecare își susține proiectul său de inițiativă, opinia sa, noi am venit cu un proiect care credem că merită să fie susținut acum am luat o pauză, dar sperăm ca la ședința următoare să începem iarăși discuția”, a declarat președintele Comisiei, Ion Pleșca.
Întrebat ce vor face dacă nimeni nu va ceda, președintele comisiei a răspuns că este și normal, dar din orice încurcătură este ieșire din situație. ”Totuși cineva va ceda și acesta va fi PCRM”, a spus Pleșca asigurându-ne că totul va fi bine până la urmă.
Vladimir Țurcan membru al Comisiei și președintele Partidului Moldova Unită a menționat că este optimist și totuși se va ajunge la un consens. ”Pentru a ajunge la acest compromis este nevoie de a depăși criza politică și să mergem pe etape. La etapa actuală cel mai real este modificarea mecanismului alegerii președintelui în cadrul Parlamentului, după care dizolvarea lui și alegeri anticipate. Parlamentul nou va avea un mecanism mai flexibil care îi va permite să fie ales președintele”, a spus Țurcan.
Deputat PCRM Vadim Mișin, membru al Comisiei este de părere că proiectul propus de PCRM corespunde prevederilor Comisiei de la Veneția și ”suntem siguri că va scoate țara din actuala criză politică. Trebuie să fie luat în considerație doar acest proiect. Indiferent dacă îi place cuiva sau nu, dar Parlamentul trebuie să fie dizolvat”, a menționat Mișin.
La ședință au fost prezenți 8 membri din cei 11 ai Comisiei pentru modificarea art. 78 din Constituție, formată la 25 martie.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE