Comisia Europeană asigură că drumul european al Chişinăului continuă, în ciuda deciziei Ucrainei de a suspenda negocierile pentru semnarea Acordului de Asociere cu UE.
Decizia recentă a Ucrainei privind suspendarea pregătirii Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană nu va afecta relaţiile dintre UE şi R.Moldova, care urmează să implementeze reforme importante, apreciază Stefan Fule, comisarul UE pentru Extindere, relatează IPN în pagina electronică de marţi.
Vorbind în cadrul unei videoconferinţe cu jurnalişti din Republica Moldova şi Georgia, două foste republici sovietice care aşteaptă parafarea acordurilor lor de asociere cu UE, oficialul european a afirmat că decizia Ucrainei de a suspenda pregătirile privind semnarea unui astfel de acord nu va afecta relaţiile dintre Bruxelles şi Chişinău.
"Decizia Ucrainei, oricare ar fi aceasta - pentru că, apropo, încă nu am auzit o declaraţie clară din partea preşedintelui (ucrainean Viktor) Ianukovici - nu va avea absolut nicio implicaţie asupra determinării noastre de a avansa în relaţiile cu R.Moldova", a declarat Stefan Fule, semnalând, totodată, "cooperarea excelentă" cu autorităţle de la Chişinău în domeniul liberalizării vizelor.
Referindu-se la Ucraina, comisarul european a subliniat că "poziţia UE este clară: oferta de semnare a unui acord de asociere fără precedent şi a ALSAC (Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător) rămâne în vigoare".
De asemenea, el s-a referit la măsurile unilaterale adoptate de Rusia faţă de unii membri ai Parteneriatului Estic, menţionând că UE va continua să explice părţii ruse, dar şi forţelor de opoziţie din ţările partenere, că aprofundarea relaţiilor în cadrul Parteneriatului Estic nu "se face pe seama relaţiilor cu Rusia".
Pe de altă parte, Stefan Fule a apreciat că Republica Moldova va trebui să implementeze reforme "în trei sau patru" cele mai importante domenii în perioada cuprinsă între parafarea Acordului de Asociere cu UE şi semnarea acestuia.
Aceste domenii urmează să fie stipulate într-o declaraţie a Consiliului Miniştrilor de Afaceri Externe, iar progresul reformelor va fi măsurat prin intermediul Agendei de asociere, o variantă avansată a unui plan de acţiuni. Documentul va conţine măsuri concrete şi urmează să fie făcut public.
Republica Moldova, alături de Georgia, urmează să parafeze Acordul de Asociere şi ALSAC în cadrul summitului Parteneriatului Estic, programat la Vilnius pe 28-29 noiembrie.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE