Anul 2009 a fost mai complicat pentru relaţiile UE cu Republica Moldova din cauza alegerilor parlamentare din această ţară, a conflictelor din aprilie care au stopat reformele şi a fost o perioadă în care s-a stopat progresul, dar odată cu investirea noului guvern reformele au continuat cu o viteză considerabilă până la finele anului, potrivit raportului de ţară în cadrul Politicii Europene de Vecinătate (PEV) pentru 2009.
Dirk Schuebel, şeful delegaţiei UE în Moldova, a declarat într-o conferinţă de presă desfășurată miercuri, 12 mai, la Chişinău că după acea perioadă de instabilitate, care a condus la frânarea procesului reformelor, atât UE cât şi noul guvern de la Chişinău au întreprins mai multe acţiuni pentru ca relaţia să fie reînnoită şi s-a obţinut un succes în acest sens.
În acelaşi timp, Republica Moldova continuă să se confrunte cu sfidări de natură politică, economică şi socială. ”Vrem să vedem mai multe rezultate în reforma justiţiei, fortificarea statului de drept, respectarea drepturilor omului”, a mai declarat oficialul european.
Miercuri, Comisia Europeană a publicat aşa numitul pachet de vecinătate, care constă dintr-o evaluare generală a celor cinci ani de implementare a PEV, 12 rapoarte de ţară cu privire la dezvoltarea în 2009, inclusiv unul cu privire la Republica Moldova.