Proiectul Codului de conduită și etică al deputaților din Parlamentul Republicii Moldova a fost discutat la o masă rotundă, organizată cu suportul PNUD Moldova, comunică Politik.md.
Codul de conduită și etică al deputaților ar putea permite crearea unei culturi politice, care va pune accent pe standarde de comportament, transparență și un comportament onest al deputaților. Pentru a atinge aceste obiective, Codul propune un set de reguli de comportament și sancțiuni, dar și instituirea oficiului Comisarului pentru Etică.
„Parlamentul nu este capabil să lupte cu corupția, dacă nu are un corp integru de deputați, iar când vorbim despre integritate, vorbim despre regulile de conduită și etică. Când ne referim la Codul de conduită, nu avem în vedere doar comportamentul deputaților, dar și evitarea conflictelor de interese, despre când și cum trebuie refuzate cadourile, invitațiile, și, desigur, avem în vedere şi instituirea unei noi funcții, precum cea de Comisar pentru etică”, a declarat Andrian Candu, Președintele Parlamentului.
„În timpul cel mai apropiat, vom avea dezbateri în plenul Parlamentului și vom vota acest proiect de lege în primă lectură. Proiectul este inclus deja pe agenda Parlamentului”, a spus Andrian Candu.  
Narine Sahakyan, Reprezentantă adjunctă a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova, a menționat: „Ca și în alte țări, oamenii sunt nemulțumiți de corupție și de comportamentul politicienilor și apare necesitatea unor norme de etică și conduită. Codul de conduită va crea o cultură politică care va spori integritatea și corectitudinea parlamentarilor și va ajuta la construirea încrederii. Codul va stabili un mecanism care va permite aplicarea normelor și sancțiunilor”.
La eveniment a fost discutată experiența altor state în procesul de elaborare și implementare a Codurilor de Conduită și Etică al Deputaților şi rolul Comisarului de Etică Parlamentară. În particular, Vitālijs Orlovs, Președinte al Comisiei Mandate, Etică și Contestații din Parlamentul Letoniei a vorbit despre experiența țării sale în acest domeniu.
Despre rolul Comisarului pentru Standarde și a Comisiei pentru Standarde în Camera Comunelor a Parlamentului Regatului Unit al Marii Britanii a povestit Heather Wood, de la Biroul Comisarului Parlamentar pentru Standarde, Camera Comunelor a Parlamentului Regatului Unit.
Un subiect de discuții aparte a constituit perspectiva instituirii funcției de Comisar pentru Etică în Parlamentul Republicii Moldova. În acest context, participanții la reuniune, experți din Parlamentul European și Parlamentul Suediei, au discutat despre importanța consensului politic pentru adoptarea documentului.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE