Experții în energetică cred că înainte de sezonul de încălzire există premise pentru micșorarea tarifului la gaz sub 13 lei. Expertul Sergiu Tofilat spune că scăderea tarifului la gaz depinde de prețul gazului  mediu pe anul calendaristic care  este 750, o medie anuală scumpă. Pe de altă parte, spune Tofilat, Energocom-ul a cumpărat gaz cu 420 de dolari pe mia de metri cubi.

„ Eu cred că vom avea o micșorare fie acum, înainte de sezonul de încălzire și una la începutul anului, fie ANRE poate să revizuiască metodologia tarifară, acolo trebuie și un amendament la lege, ca să nu ia în considerare prețul mediu pe anul calendaristic. Ianuarie deja a trecut, de ce să ne întoarcem în urmă și să punem media pe iarna trecută? Să luăm anul de 12 luni sau să punem un tarif de iarnă și unul de vară, adică o să vedem. Eu cred că noi în câteva luni noi o să ajungem la un preț sub 13 lei pe metrul cub de gaz”, a spus Tofilat la VoceaBasarabiei

Pe de altă parte șeful de la Moldovagaz, Vadim Ceban are alte calcule. Într-o postare pe Telegram, Vadim Ceban argumentează cât ar trebui să coste gazul ca tariful să coboare sub 13 lei. El face referire la acea metodologie a ANRE care ia în calcul prețul mediu ponderat de achiziție a gazului

Potrivit lui, prețul mediu anual de achiziție al gazelor naturale, bazat pe volumele reale și prețul de achiziție al gazelor naturale pentru ultimele 8 luni ale anului 2023, este de 768 USD per 1000 m3, în timp ce tariful actual stabilește prețul mediu anual de achiziție al gazelor naturale la 750 USD pentru 1000 m3.

 „Pe baza structurii actuale a tarifului și a indicatorilor stabiliți pentru anul 2023, pentru a realiza un tarif de furnizare a gazelor naturale de 13 lei, prețul gazelor naturale în trimestrul IV al acestui an ar trebui să fie de aproximativ 350 dolari americani per 1000 m3”, a mai spus Ceban.

În prezent, tariful la gaz este 18,05 lei metrul cub.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE