Calitatea, eficienţa şi accesul la serviciile medicale, precum şi satisfacţia beneficiarului sistemului AOAM sunt obiective ale politicilor moderne de sănătate în asigurarea acoperirii universale.
Subiectul a făcut tema Cursului Global organizat la Tokyo, de Banca Mondială, la sfârşitul anului 2013, unde CNAM şi-a prezentat obiectivele Strategiei instituţionale. Cursul a întrunit 90 de reprezentanţi din 23 de ţări, printre care Australia, India, Japonia, ţările Asiei şi Africii.
Sistemele de sănătate din întreaga lume se confruntă cu provocări de finanţare durabilă, fapt care se răsfrânge asupra calităţii şi accesibilităţii populaţiei la serviciile medicale.
Evitarea sincopelor de finanţare a sistemului de sănătate este una dintre provocările cele mai severe pe care Republica Moldova a reuşit să o treacă cu succes în perioada aa. 2009 – 2013, a raportat Diana Grosu-Axenti, vicedirectorul Companiei, la Cursul Global. Realizarea poate fi atribuită creări şi menţinerii relaţiei de parteneriat dintre sistemul AOAM gestionat de CNAM şi finanţarea de la bugetul de stat. 
Grosu-Axenti a vorbit şi despre implementarea metodelor de plată pentru fiecare dintre tipurile de asistenţă medicală care sunt orientate spre performanţa serviciilor prestate.  Obiectivele CNAM privind îmbunătăţirea accesului populaţiei ţării noastre la serviciile medicale de calitate ne aliniază la practicile mondiale, a evidenţiat vicedirectorul Companiei.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE