Centrul Național Anticorupție afirmă într-un răspuns oferit la solicitareainsituției prezidențiale că nu are competența de a se expune în privința regimului juridic al premiului oferit președintelui Maia Sandu de către promîria din Timișoara. Totodată, CNA precizează, însă, că termenul de „premiu” nu se înscrie în noțiunea de „cadou”, notează jurnal.md

„Centrul Național Anticorupție nu are competențe de interpretare a unui act normativ. Potrivit art.71 alin.(1) din Legea nr.100/2017 cu privire la actele normative - Interpretarea actelor normative se efectuează cu scopul clarificării sensului unui act normativ sau al unor dispoziții din acesta, iar potrivit art.72 alin.(3) – Interpretare oficială a legilor, altele decât cele menționate la alin.(1), se realizează exclusiv de către Parlament prin adoptarea legilor de interpretare. În acest sens, prezentul răspuns nu ar trebui calificat ca fiind un act de interpretare a normelor ce reglementează regimul juridic al cadourilor. de interpretare a unui act normativ”, se spune în răspunsul oferit de CNA.

CNA atrage atenția că, în legislația care reglementează regimul juridic al cadourilor în Republica Moldova, termenul de „premiu” nu se regăsește în lista termenilor care se circumscriu noțiunii de „cadou”.

„Aplicând principiul „Uni lex non distinguit, nec nos distinguere debemus”, nu putem conchide altfel decât că regimul juridic al cadourilor nu este aplicabil în cazul acordării/decernării unor premii”, se spune în răspunsul semnat de șeful CNA, Alexandr Pânzari.

Răspunsul CNA la demersul instituției prezidențiale confirmă că termenul de „premiu” nu se înscrie în noțiunea de „cadou”, a comentat Președinția, precizând că Maia Sandu va decide modul de utilizare a banilor după ce aceștia vor fi transferați.

„Manipularea termenilor cu scopul de a denigra instituția prezidențială sunt un instrument de propagandă menit să slăbească încrederea în instituții și în societate. Premiile sunt o recunoaștere a meritelor, iar decernarea acestora este o practică firească la nivel internațional. De astfel de premii au beneficiat inclusiv, prim-miniștri și președinți de țară”, a declarat șeful de cabinet al Președintei, Adrian Băluțel.

Amintim că, la 13 ianuarie, Maia Sandu a primit premiul ”Timişoara pentru Valori Europene”, care este însoţit de o recompensă de 30.000 de euro. Subiectul a generat discuții aprinse atât la Chișinău cât și la București. Președinția RM a declarat că Maia Sandu nu a primit premiul bănesc, iar în momentul în care va fi clar dacă legea permite recepționarea acestuia, instituția prezidențială va informa publicul despre modul în care vor fi utilizate aceste resurse.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE