Cu regret, politicienii noştri, dar, probabil, şi politicienii din alte ţări, deocamdată nu-şi pot aprecia obiectiv şansele, tocmai de aceea, înainte de alegeri, partidele politice sau candidaţii se înmulţesc ca ciupercile după ploaie, spre oroarea multora şi spre amuzamentul publicului.
 În cazul în care şansele dvs, în mod obiectiv, sunt minime şi nu aveţi nici un fel de angajamente faţă de anumite structuri, mai bine păstraţi-vă banii, nervii şi timpul.
În condiţiile actuale, în rol de rivali principali adeseori apar aliaţii ideologici, adică partidele politice sau candidaţii care pretind şi ţintesc acelaşi electorat. Pornind de la acest specific, în ultimii ani tot mai mult s-a dezvoltat o practică de implementare a  aşa ziselor clone politice. De altfel, uneori se copiază până şi denumirea partidului sau chiar numele candidatului. Una dintre cele mai cunoscute implementări ale unei asemenea tehnologii a fost plasarea, iar apoi şi retragerea, în ziua alegerilor, a "clonului" Aleksandr Lebed din blocul Djunei în cadrul alegerilor pentru Dumă din decembrie 1995.
Există două tipuri de "clone" - dublură a propriului candidat şi a unui candidat străin. Şi dacă există mulţi bani şi se tinde spre victorie cu orice preţ, se pun în joc ambele tipuri de dubluri. De regulă, cele două tipuri de dubluri se utilizează de partidul de guvernământ, deoarece acesta dispune de resursele necesare,  utilizându-le pentru apărarea propriilor interese (mai bine zis, pentru apărarea propriului business) şi nu pentru protejarea intereselor statului, cum o cere Constituţia.
Evident, "clonele" trebuie să fie dirijate în permanenţă şi să se caracterizeze prin devotament, disciplină şi, în mod obligatoriu, prin dependenţă faţă de "fratele mai mare".
Primul tip de dublură - candidatul "propriu", în caz de necesitate, îndeplineşte un şir de funcţii: "loveşte" în concurenţii "fratelui mai mare", laudă în mod indirect candidatul principal, îşi asumă toate consecinţele "PR-ului negru", iar spre finele campaniei îşi cheamă adepţii să voteze în favoarea partidului sau a candidatului de care el însuşi depinde.
"Clonul" nu întotdeauna este o figură politică nouă sau un partid proaspăt înfiinţat. El poate fi reprezentat, de asemenea, şi de un partid care, din anumite motive a început să depindă de o altă formaţiune politică, iar aceasta a decis, la rândul său să-l utilizeze pe cel dintâi în calitate de "paratrăsnet". Asemenea partide sunt uşor de depistat: spre exemplu, până la un anumit moment, acestea critică dur tot ceea ce e "negru", după care, din motive înţelese doar de ele, încep să critice brusc tot ce este "alb" Bineînţeles, în astfel de cazuri el pierde o mare parte a electoratului şi rămâne doar cu o mică parte de fanatici. Dar ele nici nu mai râvnesc victoria, rămânând cu vaga speranţă în mila "fratelui mai mare", după ce acesta va câştiga alegerile.
Precum se ştie, asemenea partide politice nu au nici un viitor, acestea încetând să mai existe ca formaţiuni politice, practic, imediat după alegeri, indiferent de rezultatele obținute. Întotdeauna poate fi creată o nouă "clonă", care ar putea fi mult mai eficientă decât cea precedentă.
Cel de-al doilea tip de dublură - "străin" - se creează cu scopul de a căuta să se afirme cu aproximativ aceleaşi programe ca şi concurenţii "fratelui mai mare", copiind până şi denumirea şi simbolurile partidului respectiv. Orice asemănare, oricât de mică, îi oferă "clonei" şansa de a atrage cât mai multe voturi ale electoratului partidului concurent.
Partidul sau candidatul dublurilor au un singur scop, de a-i permite „fratelui mai mare” să-l devanseze cu orice preţ pe concurentul său cel mai apropiat şi să câştige alegerile.
În campania electorală pot exista mai multe clone. Uneori, numărul acestora e atât de mare, încât ne putem confrunta cu un "atac al clonelor", asemeni celui din "Războiul stelelor".
Înţelegem că nu putem schimba ordinea lucrurilor, situaţia politică şi social-psihologică, noi tindem doar să corectăm întrucâtva înţelegerea acesteia de către alegători.
Mulţi se întreabă: cum ar putea fi făcută alegerea corectă? Ţinem să vă comunicăm un singur lucru în acest sens pentru a face alegerea corectă, trebuie să fiţi mereu la curent cu cele ce se întâmplă în jur şi să analizaţi situaţia în baza mai multor aprecieri ale acesteia. Cel mai bine ar fi să faceţi o alegere în favoarea unui partid politic care are deja o istorie, o experienţă bogată. Un asemenea partid politic este şi va fi întotdeauna fidel electoratului său şi va apăra interesele cetăţenilor săi.
Ţineţi minte: noi înşine suntem responsabili de propriul viitor!
 


URMĂREȘTE POLITIK.MD PE