AFPAproape 150.000 de persoane s-au adunat duminică, 18 aprilie la Cracovia, pentru a asista la funeraliile preşedintelui Lech Kaczynski şi ale soţiei acestuia, Maria, ale căror sicrie au fost depuse într-o criptă a catedralei Wawel.
În onoarea cuplului prezidenţial au fost trase 21 de salve de tun, după ce sicriele au fost coborâte într-o criptă aflată în apropierea mormântului lui Jozef Pilsudski, părintele independenţei poloneze.
La funeralii au asistat numai o parte dintre liderii care îşi anunţaseră intenţia de a fi prezenţi la Cracovia, mulţi dintre aceştia fiind nevoiţi să renunţe la planuri din cauza blocării traficului aerian european. Printre liderii prezenţi s-a numărat preşedintele rus, Dmitri Medvedev, care a avut duminică o întrevedere cu premierul polonez, Donald Tusk, şi cu preşedintele interimar Bronislaw Komorowski.
Slujba funerară a avut loc duminică după-amiază, în prezenţa delegaţiilor străine, la bazilica Notre-Dame, situată în centrul Cracoviei.
La încheierea ceremoniei, preşedintele interimar Bronislaw Komorowski şi-a exprimat speranţa că această apropiere va determina Rusia să dezvăluie întregul adevăr privind masacrul de la Katyn, comis în 1940 la ordinele liderului sovietic Iosif Stalin. "Cuvintele şi gesturile societăţii ruse, cuvintele şi gesturile preşedintelui rus, prezent aici, la Cracovia, şi cele ale premierului rus (...) ne dau speranţa că vom afla tot adevărul privind crimele de la Katyn", a spus el, referindu-se la uciderea a aproape 22.000 de ofiţeri polonezi.
Toţi cei 96 de pasageri ai avionului Tupolev 154 al preşedintelui polonez au murit la 10 aprilie, în urma prăbuşirii aparatului în apropiere de Smolensk. Delegaţia, din care făceau parte numeroşi demnitari şi comandanţi militari, urma să participe la ceremoniile organizate la împlinirea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn, devenit simbol al dificultăţilor din relaţiile ruso-poloneze. Uniunea Sovietică a negat timp de 50 de ani orice implicare în eliminarea elitelor poloneze, susţinând că masacrul a fost comis de Germania nazistă.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE