La Chișinău a fost lansat proiectul ”Cinema Mobilă”, care presupune deplasarea unei echipe mobile, care va proiecta filme documentare și artistice pentru copiii din orfelinate cât și pentru cei cu dizabilități. În cadrul conferinței de lansare, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Valentina Buligaa menționat că prin acest eveniment vom încerca schimbarea de atitudini şi stereotipuri cu privire la persoanele cu dizabilități.
”E important că comunitatea va fi sensibilizată despre problemele și bucuriile acestora prin vizionarea de filme documentare şi artistice motivaţionale. Consider că fiecare din noi poate schimba imaginea persoanelor cu dizabilități și viața acestora prin mici acțiuni precum este ”Cinema Mobilă”, a specificat doamna ministru.
Totodată, dna Valentina Buliga, a mulțumit interpretului norvegian dl Torstein Sodal pentru ideia frumoasă și a îndemnat toți locuitorii țării să se implice în acțiuni de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități.
Interpretul norvegian,Torstein Sodal, inițiatorul proiectului, a spus că ieri a ajuns la Chișinău, după ce acum o lună a pornit spre țara noastră cu bicicleta. Din anul 2003, interpretul a fost de mai multe ori în Moldova și a participat la diverse acțiuni de incluziune socială a copiilor cu dizabilități.
”În cadrul proiectului se vor organiza săptămânal proiecții de filme în diferite orfelinate, instituții rezidențiale şi instituții de învățămînt de cultură generală, pentru a oferi copiilor cu dizabilități posibilitatea de relaxare, încurajare, iar copiilor cu dezvoltare normală şansa de a-şi schimba opinia şi abordarea cu privire la dizabilitate. Totodată, vom oferi micilor spectatori popcorn”, a spus interpretul.
Tatiana Cernomoriţ, coordonator de program, Centrul „Speranţa” cu sprijinul logistic al căruia va fi implementat proiectul a menționat că ”Cinema Mobilă” are drept scop dezvoltarea inițiativei civice în rîndul copiilor şi tinerilor cu dizabilități, lansarea mesajelor sociale cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități şi promovarea acestora în cadrul unui mediu non-formal, prin vizionarea de filme documentare şi artistice motivaţionale cu privire la viața persoanelor cu dizabilități.
Primul film va fi derulat la Casa-internat pentru copii cu deficiențe mintale din orașul Orhei.