În decembrie, Moldova ar putea afla dacă demarează sau nu negocierile de aderare la UE. Potrivit ambasadorului UE la Chișinău, Janis Mazeiks, Consiliul UE se va întruni pentru a decide care sunt următorii pași în relația moldo-cumunitară. În acea perioadă, șefii europeni de stat și de guvern se vor întruni în format de consiliu pentru a discuta următorii pași. Acest lucru va fi influențat de raportul de progres publicat în octombrie, dar este vorba, inclusiv, despre aspecte politice. Șefii de state și guverne vor ține cont de contextul mai detaliat, la perspectivele Republicii Moldova, la ceea cum văd ei perspectiva în legătură cu Ucraina și Georgia. Sunt foarte multe elemente ce vor fi luate în considerație. Din acest motiv, nu vă pot spune care va fi decizia”, a menționat ambsadorul Mazeiks
Șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu spune că, la această etapă, responsabilii guvernamentali sunt focusați pe obținerea recomandării de a începe negocierile de aderare la UE, iar în momentul în care acest lucru se va întâmpla, țara noastră va identifica și numi un negociator-șef, care va interacționa cu UE. Ce ține de instituția care va coordona la nivel de țară procesul de integrare europeană, ministrul Popescu spune că acest aspect este relevant, dar nu unul determinant.
Deocamdată, este ministerul de externe cel care coordonează acest aspect, avem Comisia națională de integrare europeană, avem Comisia guvernamentală pentru integrare europeană, cele 33 de grupuri de lucru, avem această arhitectură administrativă de gestionare a acestui proces, dar obiectivul nostru este să primim o invitație pentru deschiderea negocierilor, în paralel fiecare minister sau agenție are nevoie de capacități de transpunere a legislației europene, toate instituțiile de stat sa aibă persoane dedicate competente, acest aspect este important ,iar rolul de coordonare este secundar ” a menționat Nicu Popescu.
Moldova a reușit să îndeplinească trei dintre cele nouă condiții ai Comisiei Europene conferite în contextul procesului de aderare la UE.