Biroul Național de Statistică a anunțat că inflația anulă în luna aprilie a ajuns 27,07 la sută, în timp ce alimentele s-au scumpit cu peste 30 la sută, mai exact, cu 30,17 procente. Autoritățile dau vina pe factorul extern sau Banca Națională, în timp de opoziția vorbete despre o lipsă de profesionalism a actualei guvernări.

Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, are o explicație scurtă la aceste capitol. Oficial explică că, procesul inflaționist în Moldova este determinat de mai mulți factori, în special externi.

”În primul rând factorul extern, avem o inflație de import coroborată cu creșterea puternică a produselor energetice. Moldova este o țară deschisă cu o economie deschisă prin urmare avem o inflație de import care se regăsește în interior. Totodată, trebuie să menționăm că și coșul de consum prin care se calculează inflația la noi el se deosebește  față de alte state, noi avem o componentă mai mare a produselor alimentare si a serviciilor comunale”, a precizat Budianschi într-un interviu pentru POLITIK.MD.

Cel mai mult s-au scumpit legumele cu 69 la sută, ouăle – cu 53,2 procente, iar uleiul vegetal cu 18,2 la sută. Și pâinea s-a scumpit semnificativ, majorarea se cotează la 26,6%, iar carnea și produse din carne s-au scumpit cu 23,6 la sută. Fructele au atestat o creștere cu 17,6 la sută, iar lactatele cu 23,17 procente.

În acest context, Parlamentul ar putea să-i acorde și un vot de neîncredere guvernatorului Băncii Naționale.

Directorul Institutului Economiei de Piață, economistul Roman Chircă, a declarat pentru POLITIK.MD că majorarea inflației la o asemenea cotă are mai mulți factori.

”Bani neacoperiți în economie, emisiile monetare ca rezultat a deficitului monetar – credite, granturi și împrumuturi. Adică, avem mai mulți bani decât suma serviciilor. Creșterea prețului la resursele energetice, inflația externă care se răsfrânge la prețul de import și diminuarea ofertei, adică în urma ruperii lanțurilor valorice se importă mai puțin din Ucraina și Europa”, a declarat Chircă.  

Totodată, expertul menționează că principala cauză a creșterii inflației sunt factorii non-monetari, adică politica fiscală și deficitul bugetar. În ceea ce ține de factorii obiectivi putem vorbi despre contextul internațional, subiectiv – Parlamentul, care a aprobat principiile metodologiei de calcul pentru ANRE, care a dus la majorarea de prețuri la resursele energetice.

În același timp, Roman Chircă a menționat că inflația ar putea fi diminuată, însă foarte puțin, întrucât aceste creșteri au loc și la nivel global.

”Atât Guvernul, cât și Banca Națională ar putea contribui la diminuarea inflației, dar foarte și foarte puțin, întrucât mă tem că e un fenomen global”, a declarat Roman Chircă pentru POLITIK.MD.

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba dă vina pe Banca Națională a Moldovei pentru nivelul înalt al inflației din țară, care în aprilie a depășit 27%. La propunerea acestuia, Parlamentul a acceptat audierea guvernatorului BNM, la ședința de săptămâna viitoare a Legislativului, iar asta înseamnă că Otavian Armașu va trebui să ofere explicații deputaților dacă are sau nu BNM vreo vină pentru creșterea galopantă a prețurilor.

Fostul premier Ion Chicu spune că, în timp ce ”PAS consideră că responsabil de inflația record în Republica Moldova, care o depășește semnificativ pe cea din Ucraina în plin război, este Banca Națională”, vinovatul se află în altă parte.  Exact ca în bancul ”Hoțul strigă hoțul”.

”Poți învinui această instituție (n.r. BNM) că e acaparată totalmente de străini și tot ce vrei, numai nu de evoluția prețurilor. Responsabil de inflația dublă în Republica Moldova, față de cea europeană, este lipsa guvernării în țară. Țara pur și simplu nu se guvernează.  Oamenii aleși de popor pentru a guverna țara fac orice, numai nu guvernează, nu gestionează procesele economice și sociale. Nu a mai fost un asemenea haos în ministere și instituții niciodată în istoria modernă a țării noastre”, a declarat Chicu.  

Menționăm că, în aprilie, în Ucraina, inflația a fost de 16,4%, în Rusia - 18,75%, iar în țara noastră – tocmai 27,07%.

Precizăm că prețul la mărfurile nealimentare a crescut cu 19,13% și servicii prestate populației cu 34,4%, arată datele Biroului Național de Statistică.

La produsele nealimentare cele mai mari majori de prețuri au înregistrat resursele energetice – carburanți – 47,8%. Totodată, au crescut prețurile la materiale de construcție cu 37,3%, și confecții – 13,6%.

La serviciile prestate populației, cel mai mult s-au scumpit din contul creșterii prețurilor la serviciile comunal-locative – 70,2%.  Astfel, gazul din rețea a fost, în medie mai scump cu 227% și încălzirea centralizată – cu 92%. Transportul de pasageri s-a scumpit cu 32%, iar serviciile de alimentație publică cu 21%.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE