’’ În ziua de azi viaţa la sat e foarte grea. Toată munca se află pe spatele femeii, iar bărbaţii beau tot mai des’’, declară dna Minodora locuitoare a satului Bahmut din Republica Moldova. Femeia se descurcă prin forţele proprii, vinde la piaţă verdeţuri, mere şi nuci, iar cu banii adunaţi îşi achită facturile. ’’Noi avem cheltuieli foarte mari pentru instrumentele de prelucrare a pământului, şi deseori după culegerea roadei, nu avem nici un venit.Cât despre Ziua Mondială a Femeii de la Sat nu am auzit, dar nici nu am timp ca să mă informez. Ceea ce mi-aş dori eu în această zi este ca să mă vadă prietenii şi rudele, altceva nu imi trebuie’’, a declarat doamna.
Unele femei de la sat sunt adevărate eroine ale luptelor din timpul războaielor, trăgând din tunuri de la mare înalţime de rând cu bărbaţii. Acestea a declarat Muntean Nina din satul Truşeni, care a ţinut să mai comunice că: ’’după ce am primit 58 diplome de merit, ordine şi medalii după război, acum am pensia de 700 de lei, ceea ce îmi ajunge doar pentru tratament, deoarece sunt invalid de gradul II. Unica sursă de bani rămâne a fi piaţa, unde vin să vând ceea ce cresc în grădină, altfel aş muri de foame. Sunt nevoită să procur paste, ulei, zahăr, căci fructele şi legumele le cresc singură’’, a mai adăugat dna Muntean.
Conform datelor statistice, femeile constituie circa 59 la sută din populaţia mediului rural. Acest fapt vorbeşte despre o continuă creştere a importanţei femeii în viaţa societăţii.