O delegație a Comisiei de la Veneția a discutat astăzi, 10 februarie, cu reprezentanții Ministerului Justiției despre proiectul de Lege cu privire la Curtea Constituțională.

Ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru a precizat că proiectul noii legi cu privire la Curtea Constituțională a fost deja adoptat în prima lectură de către Parlament, urmând ca pentru lectura a doua să se țină cont de recomandările formulate de Comisia de la Veneția.

În cadrul discuțiilor, au fost abordate noile prevederi incluse în proiectul legii, necesitatea și circumstanțele ce au determinat elaborarea acestuia. Elementele de noutate ale proiectului de lege se referă la:

-reglementarea unitară a modului de organizare și funcționare a Curții Constituționale;

-oferirea unei autonomii mai largi Curții Constituționale în reglementarea procedurilor interne;

-îmbunătățirea unor instituții, precum: regimul incompatibilităților și restricțiilor în exercitarea funcției de judecător constituționale, mecanismul de responsabilizare a judecătorilor Curții Constituționale, precum și de completare a vacanței funcției;

-revizuirea cercului de subiecți cu drept de sesizare a Curții Constituționale;

-cerințele de admisibilitate a sesizărilor adresate Curții Constituționale.

Elaborarea proiectului noii Legi cu privire la Curtea Constituțională este un obiectiv stabilit în mai multe documente de politici pe segmentul justiției, vizând comasarea celor două acte normative existente (Legea nr. 317/1994 cu privire la Curtea Constituțională și Codul jurisdicției constituționale nr. 502/1995) într-un singur act normativ:

-pentru a răspunde necesității de a avea prevederi unice;

-pentru evitarea paralelismelor legislative;

-pentru întrunirea cerințelor de calitate a actelor normative și și conformare la rigorile evolutive ale jurisprudenței Curții Constituționale.

„Membrii delegației au apreciat calitatea proiectului de lege elaborat, au adresat întrebări cu privire la unele formulări și instituții din proiect, venind și cu anumite sugestii de îmbunătățire a clarității normelor.

În finalul ședinței, membrii Comisiei de la Veneția au comunicat că avizul asupra proiectului de Lege cu privire la Curtea Constituțională se preconizează a fi adoptat la sesiunea Comisiei din martie anul curent”, se menționează într-un comunicat al Ministerului Justiției.

În cadrul vizitei la Chișinău, delegația Comisiei de la Veneția va avea întrevederi bilaterale și cu deputați din Parlamentul Republicii Moldova, reprezentanții Curții Constituționale și membrii Consiliului Superior al Magistraturii.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE