Republica Moldova a început marţi, 12 ianuarie, negocierile privind Acordul de asociere cu UE. Negocierile au început cu o şedinţă plenară, după care experţii europeni şi moldoveni s-au reunit în patru grupuri de lucru.
Demararea negocierilor se află într-un consens perfect cu doleanţele autorităţilor şi ale întregii societăţi de a trece la o etapă nouă şi avansată, a declarat într-o conferinţă de presă, ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Iurie Leancă. Însă, a menţionat că acest proces este unul de lungă durată, dar părţile sunt decise să ajungă la un final „Orizontul de aşteptare este mare. Avem de parcurs un drum lung şi complex, dar privim acest drum ca nişte parteneri realişti, cu încredere totală unul în altul şi care ştiu exact ce au de făcut pentru a ajunge la final. Acest final trebuie să fie cel pe care ni-l dorim”, a spus Leancă.
Este un început foarte bun şi un proces foarte ambiţios, iar scopul este de asigura o asociere a Republicii Moldova, a declarat Gunnar Wiegand, şeful delegaţiei europene. Ne propunem să apropiem Republica Moldova de UE, iar acest lucru va aduce beneficii concrete atât cetăţenilor, cât şi pentru dezvoltarea unui climat de afaceri mai favorabil.
Wiegand a menţionat că statutul de stat asociat al UE, este unul destul de important, şi a opinat că Republica Moldova ar putea ajunge din urmă Ucraina, care a început negocieri similare cu mai mult timp în urmă.
În cadrul primei şedinţe plenare de negocieri, experţii europeni şi moldoveni s-au reunit în patru grupuri de lucru: Dialogul Politic şi Reformele, Cooperarea în domeniul Politicii Externe şi de Securitate; Cooperarea Economică, Sectorială şi Financiară; Justiţia, Libertatea şi Securitatea; Contactele Interumane. Următoarea rundă de negocieri va avea loc în a doua jumătate a lunii martie la Bruxelles.
Următoarea rundă de negocieri va avea loc în a doua jumătate a lunii martie.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE