Kievul a impus, în mod unilateral, de la 1 februarie, mai multe restricții la intrarea în Ucraina pentru cetățenii străini, inclusiv cei din Moldova. Aceștia trebuie să dispună de o invitație pentru Ucraina și să facă dovada a cel puțin 400 de Euro pentru fiecare 3 zile de ședere. Externele de la Chișinău au solicitat anularea restricțiilor pentru moldoveni. Kievul tace. Ucraina se ”închide”. Moldova rămâne deschisă? 
Atitudinea Kievului față de Chișinău depinde de faptul dacă Ucraina rămâne în sfera de influență a Kremlinului sau trece în cea a Bruxelles-ului. E și o competiție financiară între Vest și Est, pe care liderul ucrainean o joacă dezonorabil. Însă, deocamdată, lucrurile arată că Ucraina poate rămâne sub ruși.
De aceea, Chișinăul nu va avea o perspectivă bună privind relațiile moldo-ucrainene și reglementarea transnistreană. Chișinăul, dacă nu ar avea forțe politice prorusești la guvernare, ar începe imediat o cooperare strânsă cu Bucureștiul luându-l de partener serios în dialogul cu Ucraina. Întrebarea este, însă, și dacă R.Moldova nu va rămâne sub rușii care depun eforturi orgolioase ale unei mari Puteri să nu permită abandonarea mitului că de ea depind cât mai mulți.
În 2010 Iu. Timoșenko a venit cu aceleași amenințări și a determinat Guvernul să cedeze Palanca, in schimbul anularii acestor restricții. Ne paște vreun nou pericol de pretenții teritoriale sau de alta natura din partea Ucrainei acum când este sub Putin? Care ar fi explicațiile unei asemenea decizii. De ce în mod unilateral și total neașteptat, fara sa consulte sau sa anunte Chișinaul?
Din aceste motive și are Chișinăul puține șanse să obțină clemență de la Kiev, dacă rămâne actuala Putere, plus că a fost Filat pe Maidan și asta a displăcut potentaților de azi ai statului vecin. De asemenea, cred că Ucraina procedeaza necolegial cu Chișinău și  pentru că se teme ca unele teritorii istorice românești (în R.Moldova sunt majoritari românii) să nu revendice revenirea la Patria-Mamă România, aceasta fiind cea mai scurtă și singura cale sigură de aderare a populației de acolo la comunitatea euroatlantică.
Care ar trebui să fie reacția Chisinaului?
Nu are cine avea vreo reacție la Chișinău. Pentru că actualii guvernanți, ca și Opoziția, sunt niște proruși șantajabili și pot privi Kievul numai cu gândul și cu frica de Moscova.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE