În cadrul vizitei sale în Republica Populară Chineză, viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Popov a avut mai multe întrevederi cu oficialii chinezi. Demnitarul moldovean s-a întâlnit omologul său, viceministrul Chen Guoping, care a menționat că partea chineză este dispusă să sporească numărul de burse universitare pentru studenții moldoveni în China, precum şi să instruiască tinerii diplomaţi din cadrul MAEIE.
 
De asemenea, cei doi au convenit asupra convocării, în cel mai scurt timp, a şedinţei ordinare a Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare moldo-chineză, care urmează să elaboreze măsuri concrete de impulsionare a cooperării pe domenii, atragerea investiţiilor chineze, derularea unor proiecte concrete în agricultură, drumuri, energetică, telecomunicaţii, tehnologii avansate.
 
În cadrul reuniunii, părţile au făcut un amplu schimb de opinii asupra stadiului actual al relaţiilor bilaterale, apreciind că ele se dezvoltă dinamic, în spiritul prieteniei tradiţionale, care a existat între state pe tot parcursul lor. Interlocutorii au fost unanimi de acord că, în acest an, când s-au sărbătorit 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice moldo-chineze, a avut loc o intensificare a dialogului pe multiple planuri, care a generat o creştere a încrederii între părţi.
 
Andrei Popov a mai avut o întrevedere și cu Directorul General al Departamentului Europa, Liu Haixin, cu care a examinat subiectul conectării Republicii Moldova la procesul de cooperare a Chinei cu ţările Europei Centrale şi de Est. Acest aranjament, conceput de China pentru ţările din regiunea din care face parte şi Republica Moldova, are drept scop iniţierea unor cooperări economice, social-culturale, ştiinţifice şi de altă natură, în baza unor cofinanţări bipartite şi tripartite.
Totodată, diplomatul moldovean a purtat o discuţie cu Directorul Biroului Eurasia al Departamentului Internaţional al CC al PCC, Tian Yongxian, în cadrul căreia a trecut în revistă aceeaşi agendă a cooperării moldo-chineze şi a relevat importanţa interacţiunii dintre partide pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale între state.
De asemenea, viceministrul a avut o întâlnire cu vicepreşedintele Comitetului municipal al Consiliului politic Consultativ, He Ronglin, la Tianjin, unul dintre cele patru megapolisuri de subordonare centrală ale Chinei, la care a abordat perspectivele dezvoltării relaţiilor cu această unitate administrativă a Chinei, precum şi oportunităţile şi avantajele pe care le oferă mediul de afaceri din RM pentru potenţialii investitori chinezi.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE