Câteva sute de deținători de patente au ieșit, luni, la un nou protest față de obligativitatea de a renunța la activitatea în bază de patentă și a trece la un alt regim fiscal. Protestatarii au scandat la guvern și Parlament ”Rușine!”, ”Cerem ajutor!”, ”Jos guvernarea!” Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, spune că cei care nu se conformează legii sunt în minoritate și ei vor trebui să facă schimbarea.

Principala obiecție a persoanelor care protestează în fața Guvernului este că majoritatea comercianților cu amănuntul sunt pensionari, care nu pricep cum să folosească noile tehnologii, dar și lipsa condițiilor, în piețe, pentru utilizarea acestora.

„Ceea ce nu vedem în piață este faptul că destul de mulți, conform informațiilor Serviciului Fiscal de Stat, tranzitează unul câte unul, întreabă cum de solicitat compensația, cum se utilizează noile echipamente”, a spus ministrul Dumitru Alaiba. El a spus că cei care nu doresc să se conformeze vor avea „o perioadă relativ scurtă de timp” pentru conformarea, dar vor trebui să o facă, „pentru că legea este una pentru toți”. „O să mizăm pe acei comercianți care sunt de aceeași părere, că impozitele trebuie plătite, că toți sunt egali în fața legii, că aparatul de casă este o normalitate, în 2023”, a spus Dumitru Alaiba.

Ministrul Economiei a spus că autoritățile vor continua susținea comercianților mici, inclusiv vor identifica noi modalități pentru facilitarea activității acestora și vor continua reformele în toate domeniile. El a enumerat beneficiile activității independente: impozit de 1% din vânzări - cel mai mic din Europa; lipsa rapoartelor excesive și a hârtiilor; plafon de vânzări de 4 ori mai mare decât la patent – 1,2 mln de lei față de 300.000 de lei. Totodată, în primii 3 ani de activitate comercianții vor avea doar controale consultative, cu excepția încălcărilor grave și repetate, iar perioada de activitate este nelimitată.

Deținătorii de patente au cerut moratoriu la interdicția activității comerciale în baza patentei. Din 1 iulie această activitate a fost interzisă, fapt care a generat nemulțumiri și proteste din partea celor aproximativ 4 mii de oameni care activează în baza patentei se întreprinzător.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE