91% din cetățeni vor să aleagă, în mod direct, președintele R. Moldova. Acest rezultat a fost obținut în urma desfășurării unui sondaj „ Barometrul Opiniei Publice – noiembrie 2012”, de către CBS- AXA, la comanda Institutului de Politici Publice (IPP), anunță Politik.md.

Potrivit directorului IPP, Arcadie Barbăroșie, acest rezultat este unul maxim obținut până acum, comparativ chiar și cu un sondaj similar efectuat în luna mai, curent. „Adică este foarte clar că cetățenii doresc să aleagă în mod direct președintele”, a menționat Barbăroșie.
Referitor la candidatul, pe care ar dori ei să-l aleagă, în topul preferințelor este liderul PCRM, Vladimir Voronin, obținând 19% din votul respondenților. Pe locul doi este premierul Vlad Filat cu 16,6% din voturi, iar pe locul trei s-a clasat speakerul Lupu cu 16% din voturi. Următorii în topul preferințelor sunt: primarul general DorinChirtoacă, președintele Nicolae Timofti, liderul PL Mihai Ghimpu, liderul PSRM Igor Dodon, ex-liderul PPCD Iurie Roșca, analistul Oazu Nantoi, secretarul PCRM Iurie Muntean, și prim-vicespeakerul Vlad Plahotniuc.
„Lista este lungă, deoarece întrebările au fost deschise, dar am ales pe acei, care au acumulat cele mai multe voturi”, a explicat directorul IPP. Potrivit lui, în răspunsuri, totuși se observă o neconcordanță, deoarece la capitolul încredere, locurile s-au inversat.
„Vedem că la capitolul nivelul încrederii Vlad Filat cu 19% l-a devansat pe Voronin, care a obținut 17%.  Următorii în top, în ordine descendentă sunt situați: Marian Lupu, Dorin Chirtoacă, Mihai Ghimpu, Igor  Dodon, Nicolae Timofti și Oazu Nantoi.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE