Coreea de Nord și cea de Sud, după mai mulți ani de conficte, au semnat totuși un acord de împăcare, ceea ce urmează să pună capăt situației tensionate din regiune, informează Politik.md cu referire la Euronews.
Potrivit sursei, autoritățile celor două părți au purtat în ultimele zile discuții aprinse și îndelungate, în timp ce țările erau în preajma unui nou război. Liderul Coreei de Nord, ‎Kim Jong-il a anunțat „stare de pregătire de război” întărindu-și forțele armate. În același timp, Coreea de Nord și-a exprimat regretul față de incidentul legat de minele instalate în partea de sud a zonei demilitarizate de-a lungul liniei de marcaj. Atunci, în urma exploziilor mai mulți soldați sud-coreeni au primit răni grave.
La rândul său, Coreea de Sud a fost de acord să înceteze transmisiunile propagandistice, informații îndreptate împotriva Phenianului. Ulterior, și Coreea de Nord a anunțat că va anula pregătirile militare, fapt confirmat de șeful serviciului de securitate sud-coreean.
Săptămâna trecută, după exploziile minelor, doi soldați sud-coreeni au fost grav răniți, iar Phenianul a negat orice implicare a sa în această situație. Atunci, Seul, după 11 ani de tăcere, a început din nou propaganda prin intermediul unei rețele de difuzoare puternice instalate la granițele dintre cele două țări.  
Negocierile privind reglementarea conflictului au durat circa 3 zile în „Casa Păcii” din Panmunjom, localitate neutră dintre cele două Corei. De asemenea, părțile au decis să continue discuțiile despre medierea conflictului deja la nivel de conducere a statelor – în Seul sau în Phenian. 
 

    

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE