Este unul dintre cei mai tineri lideri politici ai R. Moldova și consideră că are foarte multe de făcut pentru a-și vedea realizat scopul: ca tinerii din R. Moldova să se mîndrească de faptul că sunt cetățeni ai acestui stat. A intrat în politică, din considerente empatice pentru cei care se rușinau de naționalitatea moldovenească și regretă că nu a făcut acest pas mai devreme. Politicianul Ian Lisnevschi este intervievatul acestei săptămâni ai rubricii ”O zi din viața politicianului” și ne dorim să aflăm mai multe detalii despre viața acestui om.
Pentru a afla cum este o zi obișnuită din viața politicianului, ne-am propus să petrecem o zi alături de el și să-i urmărim activitățile. Munca și-o începe la ora 7.00 în sediul Polit Group și utilizează transportul public pentru deplasare, deoarece astfel el află noutăţile importante pe care le discută oamenii. La oficiu analizează monitoringul zilei de ieri, precum şi află ultimele ştiri din țară. La ora 10.00 a început verificarea corespondenței, parvenită din partea membrilor de partid, a cetăţenilor nemembri, precum şi scrisori din străinătate. Problemele și sugestiile, care necesitau discuţii cu echipa, au fost incluse pe ordinea de zi. La ora 11.00 a avut loc ședința Biroului Permanent, în cadrul căreia au fost coordonate întâlniri și evenimente în teritoriu. După ce s-a întîlnit cu părintele Marcel, preotul bisericii din Edineț şi cu preşedintele PPRM din Comrat, Mitioglo Valentina. Au fost invitaţi în sala de conferință, pentru a fi prezenţi la ședința O.T. din sectorul Botanica. În timpul pauzei de cafea i-am furat cîteva minute, ca să aflu mai multe despre el:
1. Ce reprezintă o zi din viaţa politicianului Ian Lisnevschi?
Ian Lisnevschi: Ea este ca şi a oricărui cetăţean al R.Moldova, care îşi doreşte obţinerea anumitui scop, doar că familia unui politician devine însăși R. Moldova. Consider că orice politician trebuie să lucreze 24h pe zi, 7 zile în săptămînă, fără odihnă.
2. Vă ajunge 24 de ore ca să îndepliniţi tot ce aţi planificat pentru o zi?
Ian Lisnevschi:Cu părere de rău nu, deoarece întotdeauna apar diverse întîlniri, şedinţe neplanificate, sunt invitat chiar şi la fosta facultate să le vorbesc studenţilor despre viaţa politică sau în calitate de politolog. Chiar şi aşa, cele 24 de ore nu-mi ajung, uneori ziua mea de muncă se termină la 3 dimineaţa. În timpul campaniilor electorale, pot să am și 2, și 3 zile fără somn.
3. Ce nu a reuşit să facă politicianul Ian Lisnevschi?
Ian Lisnevschi: Foarte multe, pentru că rezultatele vor fi văzute doar prin modul nostru de trai. Adică mă refer la nivelul de trai în R. Moldova, de aceea consider că am făcut prea puţin. Scopul final al echipei noastre este ca fiecare moldovean să se mîndrească că este cetăţean al acetei ţări, însă cu părere de rău astăzi nu se atestă acest fapt. Anume din acest considerent eu am intrat în lumea politică, în 2001, cînd am fost în deplasare în Sankt-Peterburg şi fiind într-un colectiv multinaţional, unul dintre colegii mei a fost întrebat care este cetăţenia lui. El a răspuns cu o oarecare ruşine că este din Moldova şi asta m-a afectat, însă am înţeles că oamenii noştri muncesc acolo sau în Moscova, ei fiind obligaţi, deoarece nu au posibilităţi aici, în ţară. De aceea eu aş vrea să fac tot posibilul ca cetăţenii noştri să se mîndrească de faptul că sunt moldoveni.
4. Spune-ne trei lucruri pe care ai vrea să le faci, dar încă nu ai reuşit.
Ian Lisnevschi: Primul lucru ar fi crearea locurilor de muncă pentru tineri, ca ei să aibă un viitor, să nu plece peste hotare, să aibă posibilitatea de a forma o familie, al doilea ar fi ca ei să se mîndrească de ţara lor şi al treilea lucru ar fi ca să vedem R. Moldova în Europa.
5.Ce îţi lipseşte ca politician?
Ian Lisnevschi: Cred că timpul, deoarece pentru a ajunge la scopurile propuse este nevoie de mult timp.
6.Ce regrete are politicianul Ian Lisnevschi?
Ian Lisnevschi: Am un singur regret, că nu am început acest lucru mai devreme. De aceea aş sfătui tinerii să înceapă cît mai devreme pentru a-şi atinge scopurile, şi din păcate cînd începi, îţi dai seama că în practică este cu totul altfel decît în teorie. Şi deseori tinerii pur şi simplu nu au posibilitatea de a se dezvolta şi afirma, deoarece unii actori politici se tem de concurenţă. Mă bucur însă, că după 2009, presa a devenit mai liberă şi fiece tînăr se poate afirma mai uşor, poate protesta şi îşi poate expune cuvîntul. Trăim în sec. XXI, cînd răspîndirea unei informații este mai rapidă și accesibilă online, fără pierdere mare de resurse și timp.
7. De unde a parvenit ideea constituirii PPRM ?
Ian Lisnevschi: Aș vrea să răspund prin cuvintele lui Edmund Burke “Singurul lucru necesar pentru triumful răului este ca oamenii buni să nu facă nimic”. În 2007 la o întâlnire neoficială a Tinerilor Democraţi s-a discutat formarea unui partid, care va reprezenta interesele tuturor cetățenilor din R. Moldova, fără deosebire de naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, apartenenţă politică sau pătură socială. Cei care au constituit partidul au fost membri ai grupului Polit Group, mebri din ”Tinerii democrați” și o parte a grupului ”Forța Tinerilor din Moldova”.
8. În presă se vehicula că partidul a fost înregistrat într-un timp record de 4 zile. De ce v-ați grăbit atât de mult?
Ian Lisnevschi: Nu a fost în grabă. Noi am pregătit actele necesare și toate verificările acelor acte, care a durat un an și jumătate, însă în cele 4 zile se vorbea doar de înregistrarea partidului, unde Ian Lisnevschi este președinte.
9. Sunt în PPRM careva nume notorii din arena politică a R. Moldova?
Ian Lisnevschi: Din fericire sau nu, dar nu avem în partid membri care au activat pe arena politică. Însă în viitor ar fi posibil să ducem tratative cu unii deputați din Parlament. Nu putem spune că preferăm pe cineva, dar ne dorim oameni cu experiență. Nu vreau să dau nume, dar în Moldova sunt politicieni care se gîndesc la binele țării și își doresc unirea forțelor cu persoane, care nu au interese ascunse.
10. Cînd vă veți implica în alegeri?
Ian Lisnevschi: La următoarele alegeri Parlamentare. Atunci vom merge independent, fără a colabora cu alte partide politice.
11. Ați fost membru al vreunui partid ?
Ian Lisnevschi: Membru nu am fost, dar am colaborat cu mai multe partide în timpul campaniilor electorale, fiindu-le consultant politic. Cerere de a deveni membru nu am depus, chiar dacă mulți mă considerau membru de partid. Pînă la crearea PPRM am deținut funcția de politolog și am colaborat aproape cu toate partidele din țară.
12. Dacă e să ne referim la caracterul Dvs, cum v-aţi descrie?
Ian Lisnevschi: Mă consider cam liniştit, iar în politică trebuie să ştii să îţi spui cuvîntul. Încerc întotdeauna să fiu sincer, chiar în unele cazuri cînd trebuie să spun mici neadevăruri, pentru că la momentul actual în politică se atestă foarte puțină sinceritate.
13. Care aspecte aţi dori să le schimbaţi la Dvs?
Ian Lisnevschi: De fizicul meu sunt mulţumit, chiar fiind puţin mai mic de statură, deoarece toţi oamenii ”mari” erau mici de statură. Consider că oamenii mari au nevoie de mai multă energie pentru a face mişcare, însă eu deseori merg pe jos şi asta mă ajută să aflu tot ce se întâmplă în oraş şi în acelaşi timp să fac sport.
14. În ce limbă vorbeşte politicianul Ian Lisnevschi?
Ian Lisnevschi: Sunt 2 limbi: una democratică şi una diplomatică. În cea diplomatică vorbesc ca să-i convină interlocutorului meu, iar în cea democratică vorbesc ca să-mi convină mie. Consider că fiecare este obligat să cunoască limba de stat, iar dacă cineva doreşte să vorbească în germană, rusă, română, engleză sau francează, este liber să o facă.
Ziua s-a terminat cu antrenamente la clubul sportiv Garlem, unde Ian Lisnevschi practică lupta în stil Muay Thai. După antrenamente, politicianul ne-a spus că pleacă împreună cu soția să pregătească cina, sau cum s-a exprimat „el încearcă să nu încurce”. Despre soţie vorbeşte cu multă afecţiune, menţionînd că tot timpul sunt împreună şi la serviciu, şi acasă, în familie. „Este ajutorul meu”, conchide liderul politic.
Noi îi mulțumim pentru timpul acordat și îi dorim mult succes!