În timp ce autoritățile naționale tergiversează investigațiile, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) deja a acceptat dosarul tinerelor din internatul psihoneurologic din Bălți. Acestea cer condamnarea Moldovei în baza a trei articole ale Convenției, ce vizează lipsa unor investigații efective, comunică Politik.md.
Cererea a fost înaintată în adresa CEDO pe data de 2 septembrie. Deși în prezent a fost primită doar confirmarea de înregistrare, încă ne fiind comunicată Guvernului, avocata celor trei tinere se arată optimistă în ceea ce privește finalitatea dosarului.
„Acest dosar, la nivel național, a fost încetat de Procuratura Bălți de trei ori și doar prin încheierea judecătorului de instrucție și a Curții de Apel, procuratura a fost obligată să investigheze. Chiar și așa, dacă se expedia la o nouă investigație, peste un timp eram în aceeași situație în care procuratura emitea noi ordonanțe de neîncepere a urmăririi penale indicând aceleași două argumente de bază: fetele sunt cu retard mintal și acordul acestora nu trebuia să fie prezent deoarece pentru ele decide consiliul medical. În ceea ce o privește pe una dintre victime, au mai invocat că era un acord semnat de ea, însă s-a constatat că semnătura era falsă, deci nu a aparținut victimei. Consider că cererea este admisibilă și va fi examinată cât de curând”, susține Violeta Gașițoi, avocata reclamantelor.
Până la examinarea dosarului, CEDO va solicita și alte informații importante care au mai avut loc în prezenta cauză. Drept urmare, dacă se va constata că justiția a gafat în acest caz, din bugetul de stat al Republicii Moldova ar putea fi achitate prejudicii morale de zeci de mii de dolari.
”Ca și prejudiciu moral pentru suferințele cauzate o să cerem în jur de 20 de mii de euro pentru fiecare dintre cele trei reclamante. Totuși, aceste cereri se formulează ulterior, la altă etapă de comunicare cu magistrații CEDO”, ne-a comunicat avocata.
Amintim că acest caz a ajuns în atenția presei încă la începutul anului 2013, după ce mai multe beneficiare ale internatului psihoneurologic din Bălți l-au acuzat pe un medic de viol. Mai mult decât atât, cele care au rămas însărcinate au fost ulterior obligate să avorteze. Administrația instituției susține că în acest caz acordul femeilor nu era necesar, dar fiind că acestea sunt cu retard mental și pentru ele ar putea decide consiliul medical.
Cazul a ajuns și în atenția autorităților centrale. Imediat după ce acest caz a devenit cunoscut, ministrul Protecției Sociale de atunci, Valentina Buliga, a declarat că monitorizează cazul și a promis sancțiuni dure pentru cei ce se fac vinovați. Acest lucru, însă, nu s-a întâmplat până în prezent.