Până la ora actuală, fermierii care au protestat, acum două săptămâni, nu au obținut un nici un rezultat din revendicările pe care le-au înaintat către autorități.

Legea secetei așa și nu a fost modificată, iar lista completă a companiilor beneficiare de subvenții de 7 miliarde de lei, pe care agricultorii i-ar fi primit, nu a fost publicată.

Fermierii spun că relațiile lor cu  furnizorii de inputuri, bănci și organizațiile de microcreditare sunt tensionate. Ei mai spun că mecanismul  de repartizare a 100 de milioane şi a seminţelor de grâu nu este echitabil şi nu este corect. Până la urmă, ei  nici nu vor cele 100 de milioane, dar cer ca statul să le restituie accizul la motorină.

În replică, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare anunță că pentru agricultori a fost alocată suma de 100 de milioane de lei din bugetul de stat, iar Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite oferă RM 400 tone de material semincer de grâu. Astfel, începând cu săptămâna viitoare, agricultorii a căror culturi au suferit pierderi de peste 70% din cauza secetei vor putea beneficia de acest ajutor.

Beneficiarii trebuie să fie proprietarii, posesorii sau deținătorii terenurilor agricole cultivate cu grâu și să aibă documente care atestă daunele înregistrate în 2024. Cererile de acordare a materialului semincer vor putea fi depuse la direcțiile agricole raionale. La fel, agricultorii afectați de calamități au la dispoziție încă 8 zile pentru a prezenta certificatele de calamitate și pentru a discuta reeșalonarea datoriilor cu băncile și furnizorii de inputuri agricole.

Pe parcursul lunii septembrie, mai mulţi membri ai Asociaţiei Forţa Fermierilor au protestat pe drumurile din ţară, dar şi în faţa Preşedinţiei şi Parlamentului. Aceştia au declarat că seceta le-a compromis o mare parte din recolta de cereale, şi au anunţat că măsurile aprobate de către autoritățile centrale pentru gestionarea crizei din agricultură: Regulamentul de distribuire a ajutorului de 100 de milioane lei și proiectul de lege care prevede sprijin pentru fermieri nu sunt eficiente.

Atunci, fermierii au avut o întrevedere şi cu preşedintele Maia Sandu, în urma căreia şeful statului a anunţat că va discuta cu Guvernul şi Parlamentul pentru a fi organizate noi discuţii cu agricultorii.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE