Noua componență a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) și-a reluat activitatea cu o nouă componență din partea procurorilor selectați de Adunarea Generală. Potrivit legislației actualul CSP va avea 10 membri abia după 2026, până atunci însă procurorii vor fi în minoritate. De la 1 ianuarie, 2024 avocatul poporului și procurorul general încetează să fie membri de drept în CSP, iar ministrul Justiției va părăsi organul de autoadministrare abia în 2026.
În cadrul ședinței membrii CSP l-au ales cu 9 voturi pe Dumitru Obadă în calitate de președinte, iar după ședință el a făcut cîteva declarații unde a menționat că CSP va trebui să rezolve mai multe probleme din activitatea Procuraturii.
„Este important ca CSP să fie funcțional, iar pentru asta este nevoie de constituirea colegiilor specializate de evaluare și selecție a procurorilor, colegiul de disciplină și etică să fie funcțional și desigur inspecția procurorilor trebuie constituită. De asemenea, trebuie să deblocăm situația din procuraturile teritoriale pentru că această stagnare care are loc defavorizează toate procesele sociale și economice”, a menționat Obadă.
Dumitru Obadă a fost întrebat și despre proiectul care este pe rol în Parlament prin care Procurorul general ar putea fi ales în baza votului majorității membrilor CSP fiind exclusă obligativitatea punctajului. Obadă a spus că urmează ca CSP să se expună printr-un aviz asupra acesei inițiative legislative.
„Urmează să ne expunem inclusiv să venim cu un aviz, care este procedura cea mai optimă” a spus Dumitru Obadă.
La finele sesiunii parlamentare deputații au adoptat în prima lectură un proiect de modificare a legii Procuraturii. Documentul prevede că, candidatul la funcția de procuror general care va acumula cel mai mare număr de voturi, dar nu mai puțin de jumătate din numărul membrilor prezenți în cadrul unei ședințe cu cvorum, va fi propus Președintelui Republicii Moldova pentru a fi numit în funcția de procuror general. În cazul în care niciun candidat nu va acumula numărul necesar de voturi, va fi organizat un concurs repetat.
De menționat că, în prezent, cadrul normativ prevede că procurorul general este desemnat în baza punctajului acordat de fiecare membru CSP. Proiectul de lege prin care se modifică procedura de stabilire a candidaților la funcția de procuror general va fi propus spre adoptare în a doua lectură în noua sesiune parlamentară