La 20 de ani de la luptele sângeroase din Tighina, SUA pledează pentru soluţionarea problemei transnistrene şi asigurarea stabilităţii în această regiune.
Premierul R Moldova, Vlad Filat, s-a întâlnit marţi cu ambasadorul SUA la Chişinău, William H. Moser. Un subiect aparte al discuţiei l-a constituit subiectul reglementării conflictului transnistrean.
“Statele Unite ale Americii pledează pentru soluţionarea problemei transnistrene şi asigurarea stabilităţii în această regiune”, a precizat William H. Moser.
La rândul său, Vlad Filat a menţionat rolul partenerilor în acest proces deloc uşor şi a reiterat că, pentru guvernul Republicii Moldova, promovarea măsurilor de sporire a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean reprezintă o prioritate.
Aproximativ 200 de veterani ai războiului de pe Nistru au comemorat marţi la Chişinău 20 de ani de la începutul celor mai sângeroase lupte din timpul conflictului, care s-au desfăşurat la Tighina, în perioada 19-21 iunie în 1992. Participanţii la luptele de la Tighina evită să vorbească prea mult despre clipele prin care au trecut acum 20 de ani, dar se simt şi astăzi trădaţi de autorităţi. Ei spun că sute de camarazi de-ai lor şi-au pierdut viaţa pentru a elibera oraşul de trupele separatiste, dar în momentul în care Tighina se afla aproape în întregime sub controlul combatanţilor moldoveni, ei au primit ordin să se retragă.
Analişti şi istorici susţin că războiul din 1992 nu a fost altceva decât o agresiune militară a Rusiei asupra Republicii Moldova.
Luptele de la Tighina, oraş situat în dreapta Nistrului, au început în urma unui atac al forţelor separatiste, contracarat de poliţia moldovenească. Ulterior, poliţia a cucerit practic tot oraşul, dar a fost nevoită să se retragă la insistenţele conducerii ţării, după ce armata rusească dislocată în regiune s-a implicat deschis de partea separatiştilor.
În timpul luptelor de la Tighina, din iunie 1992, şi-au pierdut viaţa aproximativ 200 de militari şi civili moldoveni, iar alţi 300 au fost răniţi. Acţiunile militare s-au încheiat cu o lună mai târziu, în urma semnării unui acord dintre preşedinţii de atunci ai Federaţiei Ruse şi Republicii Moldova.