Banca Națională a Moldovei prognozează că, în următoarea perioadă, rata anuală a inflației își va schimba traiectoria și va începe să se diminueze. Efectul se produce urmare deciziilor de politică monetară ale BNM din ultimul an, susține banca centrală.

Luând în calcul prognozele curente, BNM urmează să treacă de la o politică monetară restrictivă la una stimulativă. Astfel, se urmărește crearea unor condiții prielnice de finanțare pentru mediul de afaceri și populație.

Indicatori 2023-2024, potrivit BNM.

”Prognoza noastră este creșterea surselor de finanțare în termeni reali. Noi am făcut niște presupuneri privind salariile, dar încă nu am văzut Legea Bugetului de anul viitor. Inflația va începe să descrească, dar nu am luat o decizie în acest sens pentru a vedea cum vor evolua lururile, respectiv în luna decembrie vom lua decizii de politică monetară corespunzătoare. Respectiv, noi vedem că vor începe în termeni reali să crească aceste surse de finanțare, în 2023 și spre sfârșitul anului 2024 să fim pe un palier pozitiv”, afirmă guvernatorul BNM.

Potrivit BNM, inflația anuală va atinge nivelul maxim în trimestrul IV, anul 2022, iar ulterior va intra într-o nouă fază, diminuându-se pentru următoarea perioadă prognozată. Această scădere a inflației va avea loc pe toate componentele, arată prognoza băncii centrale.

Astfel urmează ca cererea agregată să fie negativă din cauza deteriorării cererii externe și a finanțării consumului casnic, dar și datorită condițiilor monetare restrictive aplicate până acum de BNM.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE