Șefii direcțiilor raionale de învățământ, care nu au fost numiți conform prevederilor Codului Educației, își vor înceta mandatul. Un amendament în acest sens a fost votat de Parlament în lectura a doua. Potrivit autorului documentului, deputatul PAS, Eugeniu Sinchevici, măsura a fost adoptată pentru a depolitiza direcțiile de învățământ. Proiectul a trezit un val de nemulțumiri în rândul celor vizați, mai mulți conducători ai direcțiilor de învățământ afirmând că autoritățile nu au luat în calcul toate opiniile expuse de ei la consultările publice.

Modificările Codului Educației îi vizează pe șefii direcțiilor raionale de învățământ, de la numirea în funcție a cărora au trecut mai mult de 4 ani și nu au fost numiți în baza concursului sau au fost angajați pe o perioadă nedeterminată. Astfel, mandatul acestora va fi suspendat.

Până la numirea unui nou șef de direcție, conform regulamentului, interimatul pentru aceste funcții va fi asigurat de Ministerul Educației și Cercetării. Totodată, dacă anterior, aceștia puteau fi numiți în funcție pe o perioadă nedeterminată de către APL de nivelul doi, în baza Legii Funcționarului Public, acum vor putea fi numiți doar în baza codului Educației pe un termen de 4 ani.

Sindicatele de ramură așteaptă aprobarea regulamentului de către Ministerul Educației, în baza căruia vor fi stabilite prevederile legale de numire și funcționare a șefilor direcțiilor raionale de învățământ pentru a oferi o opinie finală.

Autorul amendamentului, deputatului PAS, Eugeniu Sinchevici, spune că până acum funcția de șef al direcției de învățământ la nivel raional era una politică, iar noul regulament își propune să depolitizeze sistemul de învățământ și să stabilească un nou cadru legal de numire în funcție a acestor conducători.

„În multe cazuri, șefii de direcție au fost numiți cum vor ei, pe o perioadă nedeterminată, ceea ce nu este corect. Educația este un domeniu foarte specific unde prioritatea trebuie să fie nu satisfacerea coalițiilor de guvernare la nivel raional, ci anume calitatea educației. De asta, noi ne dorim ca ei să fie numiți legal și le dăm timp să organizeze concursuri”, a menționat Eugeniu Sinchevici, notează radiomoldova.md

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE