"Avem un interes strategic crucial ca ţările din fosta URSS să fie stabile politic şi economic", a spus comisarul pentru afaceri externe, Benita Ferrero-Waldner, la reuniunea miniştrilor europeni de externe, luni, 23 februarie.

Comisia Europeană (CE) a pledat pentru creşterea ajutorului financiar al UE pentru şase state din fosta URSS, în timp ce unele ţări, ca Franţa, insistă ca ţările de la sud de Mediterană să primească în continuare fonduri mai mari.

CE a propus acordarea până în 2013 a circa 350 milioane de euro suplimentari unui număr de şase foste republici sovietice vecine cu UE - Ucraina, R. Moldova, Georgia, Azerbaidjan, Armenia şi Belarus, dacă se democratizează - în cadrul unui "parteneriat estic", ce ar trebui aprobat la summitul european din 19-20 martie şi lansat în mai. Însă Franţa, care apără proiectul Uniunii pentru Mediterana, pe care l-a lansat în iulie 2008, şi-a exprimat rezerve.

Benita Ferrero-Waldner a menționat că "având în vedere politica şi tensiunile din ţările la est de UE, ar fi justificabilă" creşterea ajutorului pentru ţările din fosta URSS. Reamintind despre conflictul rusogeorgian din 2008 şi cel al gazului, de la începutul anului, ea a spus că UE "trebuie să încerce să prevină conflictele" din această regiune.

De asemenea, Ferrero-Waldner a insistat pe stabilitatea lor economică, în condiţiile în care Ucraina este deosebit de afectată de criza economică.

Programul a fost aprobat de UE în decembrie 2008, la iniţiativa ţărilor Baltice, a Poloniei şi Suediei. Proiectul "Parteneriatul Estic" prevede crearea unei zone comerciale libere, sprijin financiar şi integrarea economică cu UE. În schimb, ţările vizate trebuie să înregistreze progrese în dezvoltarea democraţiei, să asigure primatul legii, să dezvolte economia de piaţă şi să respecte drepturile omului.

Comisia Europeană a bugetat pentru Parteneriatul Estic 1,4 miliarde euro, până în 2013, suplimentând bugetul cu încă 600 mil euro după războiul ruso-georgian din august 2008 şi sistarea gazelor către Europa la începutul anului 2009.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE