Curtea Constituțională a hotărât că recunoașterea cetățeniei moldovenești de către Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor corespunde prevederilor din Constituție și nu încalcă atribuțiile președintelui țării, anunță Politik.md.
Asta după ce un grup de deputați liberali au cerut interpretarea înaltei instanțe a unor prevederi din Legea cetățeniei Republicii Moldova. Autorii sesizării au pretins că atribuţiile Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor încalcă competența preşedintelui Republicii Moldova de „a soluţiona problemele cetățeniei”, prevăzută de art. 88 lit. c) din Constituție. Liberalii au argumentat că este sarcina președintelui să recunoască cetățenia R. Moldova, și nu a Ministerului.
Curtea a reţinut că această competenţă a preşedintelui țării nu este exclusivă, ce ar acoperi întreg spectrul procedurilor din domeniul cetăţeniei. Potrivit art. 10 din Legea cetățeniei, în afară de naturalizare şi redobândire (competenţe ale Preşedintelui Republicii Moldova), cetățenia Republicii Moldova se mai dobândește prin naştere, recunoaştere şi înfiere. În aceste cazuri, cetățenia doar se confirmă, în baza documentelor şi a unor proceduri administrative simplificate, fără a fi necesar decretul prezidențial.
Curtea a conchis că MTIC doar constată un fapt în baza actelor justificative, neavând discreţie de a acorda sau nu cetățenia în cazul întrunirii tuturor condiţiilor prevăzute de lege şi, prin urmare, nu încalcă din competenţele preşedintelui în domeniul acordării cetățeniei.
Menționăm, că o asemenea sesizare a fost depusă de deputații PL, Ion Casian și Valeriu Munteanu (pe când activa în calitate de deputat), la 31 martie 2015.
Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.