Curtea Constituțională a declarat neconstituționale excepțiile prin care actele administrative, care țin de situațiile excepționale, nu pot fi contestate în judecată, anunță Politik.md. Această hotărâre a fost luată ieri, 11 februarie, de către magistrații Curții, la sesizarea avocatului parlamentar, Aurelia Grigoriu.
Astfel, Curtea a continuat alinierea la practica CEDO și a statuat că actele administrative care afectează drepturile sau libertăţile fundamentale nu pot fi exceptate de la controlul judiciar. În acest sens, Parlamentul urmează să primească de la Curte o adresă privind necesitatea revizuirii integrale a normelor, ce exclud anumite acte administrative de la orice formă de control judiciar.
Autorul sesizării consideră că norma contestată, prin care au fost excluse de sub controlul judiciar actele administrative referitoare la situaţiile excepţionale, încalcă prevederile articolelor 16, 20, 53 și 54 din Constituţie, precum şi prevederile unor acte internaţionale din domeniul drepturilor omului.
Audiind argumentele părţilor, Curtea a reținut că art. 20 din Constituție garantează oricărei persoane dreptul la accesul la justiţie împotriva actelor care violează drepturile, libertăţile şi interesele sale legitime.
De asemenea, potrivit articolului 53 din Constituţie, persoana vătămată într-un drept al său de o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluţionarea în termenul legal a unei cereri, are dreptul de a obţine recunoaşterea dreptului pretins, anularea actului şi repararea pagubei.
Urmând practica sa constantă, în consonanţă cu jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, Curtea a statuat că actele administrative care afectează drepturile sau libertăţile fundamentale nu pot fi exceptate de la controlul judiciar.
Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.