Membrii Amnesty International Moldova sunt ingrijoraţi că, timp de două luni, după evenimentele din 7 aprilie, investigarea cazurilor de maltratare şi torturare aplicate de poliţişti se desfăşoară anevoios, se arată într-un comunicat al Amnesty.
Organizaţia este, de asemenea, îngrijorată de faptul că activiştii societăţii civile şi politicienii de opoziţie sunt persecutaţi şi riscă să facă închisoare pentru exercitarea paşnică a dreptului la libertatea de exprimare.
“Avocaţii reprezentanţi ai victimelor torturii şi altor tipuri de maltratare din partea poliţiei, au menţionat faptul că investigarea acestor plîngeri nu s-a prea mişcat din loc. De asemenea, trezeşte îngrijorări faptul că unul dintre avocaţi a confirmat că majoritatea clienţilor lui şi-au retras plîngerile de maltratare, făcînd referire la hărţuirea de către colaboratorii locali de poliţie”, a declarat directorul Amnesty, Evgheni Goloşceapov.
Acesta a mai declarat că în urma evenimentelor din 7 aprilie, Amnesty a fost supusă unor verificări din partea Inspectoratului Fiscal şi a fost somată să prezinte documentele financiare pentru anii 2008 şi 2009, şi să identifice sursele lor de venituri şi cheltuieli.
De asemenea, conducerea organizaţiei a fost nevoită, la cererea Ministerului Justiţiei să expună măsurile luate de organizaţie pentru prevenirea şi oprirea violenţei, precum şi pentru asigurarea respectării Legii cu privire la întruniri.
Goloşceapov crede că în societate s-a instaurat frica şi nu exclude faptul că un nou val de incălcări ale drepturilor omului se va repeta după alegerile anticipate din 29 iulie.