Avocatul parlamentar, Anatolie Munteanu, susține că cele 4 cazuri de suicide, din ultimele săptămîni, ale persoanelor aflate sub custodia statului, trezesc mari îngrijorări privind mecanismele de garantare a dreptului la viaţă a cetăţenilor privaţi de libertate, anunță Politik.md.

Potrivit lui Anatolie Munteanu, care este şi preşedintele Mecanismului Naţional de Prevenire a Torturii, este imperios necesar ca autorităţile statului: Procuratura Generală, Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Interne să ofere informaţii clare despre elaborarea şi implementarea programelor de evaluare a riscurilor de sinucidere în condiţii de detenţie, a programelor de monitorizare adecvată (inclusiv continuă) şi intervenţie psihiatrică, pentru deţinuţii cu risc major de suicid.
 
Conform opiniei ombudsmanului, se impune şi prezentarea unor date privind calitatea şi plenitudinea anchetelor desfăşurate pe marginea cazurilor de sinucidere indicate. „În lipsa unor explicaţii plauzibile ale autorităţilor referitoare la cauzele decesului, identificarea şi pedepsirea vinovatului pentru comiterea actului criminal, statul este responsabil pentru încălcarea dreptului la viaţă”, susţine avocatul parlamentar.

Anatolie Munteanu menţionează că dreptul la viaţă constituie unul dintre drepturile absolute, garantate de Constituţia Republicii Moldova.  „Obligaţiile pozitive ale statului (prin competenţele instituţiilor sale) cu referire la exercitarea acestui drept plasează persoana sub un angajament dublu: cel de a i se proteja viaţa şi cel de a se abţine de la eventuale atingeri aduse acesteia.
 
Universalitatea acestui drept se manifestă şi prin faptul că, în afara acestui drept, sau în situaţia nerespectării acestuia în oricare formă: fie în cea derivată de obligaţia de a proteja viaţa, fie de cea de a se abţine de la varii ingerinţe, celelalte drepturi fundamentale ale omului ar fi lipsite de sens”, mai afirmă ombudsmanul.
 
Avocatul mai spune că, atunci când o persoană a intrat într-o stare de sănătate bună sub custodia autorităţilor statului, (de exemplu în timpul detenţiei, sau în timpul internării medicale obligatorii) şi decedează în acest interval, statul are obligaţia să ofere o explicaţie plauzibilă despre cauzele producerii decesului.  
 
„În lipsa lor, autorităţile vor fi responsabile pentru încălcarea dreptului la viaţă. Mediul penitenciar permanent a fost recunoscut a fi unul special în sensul posibilităţi persoanei de a-şi realiza plenar drepturile sale. Aspectele psiho-emoţionale ale spaţiului „închis”, conjugate cu numeroase omisiuni ale anchetei au oferit suficient temei Curţii Europene pentru a decide că ”publicului trebuie să-i fie recunoscut dreptul de a cunoaşte modul cum s-a desfăşurat ancheta şi concluziile acesteia într-o asemenea situaţie, aşa încât eventualele responsabilităţi să fie elucidate”, mai adaugă Anatolie Munteanu.

El aterage atenția autorităților, că din anchetele respective sunt omise datele morfologice şi alte informaţii privind absenţa sau prezenţa loviturilor pe corpul victimei, neconsemnate în raportul de autopsie, neinvitarea agenţilor statului de a explica falsificările constante în registrele de detenţie, mărturiile acestora considerate pe deplin credibile în pofida comportamentului ”suspect” și existenţa unor contradicţii evidente între două rapoarte medicale, fără ca autorităţile să încerce a elucida cauzele acestor diferenţe”. 
„Lipsa de transparenţă şi de realizare eficientă a unei anchete poate ridica bănuieli privind la obiectivitatea anchetelor în cazuri de investigare a decesului unei persoane”, mai spune avocatul parlamentar.

Anatolie Munteanu s-a referit la cazul de suicid prin strangulare, din 8 noiembrie curent, în Izolatorul de detenţie preventivă a Comisariatului de poliţie din sectorul Botanica, la sinuciderea pe 15 noiembrie a minorului de 15 ani, acuzat de viol şi omor, în Penitenciarul nr.13 mun. Chişinău. Un alt caz la care se referă avocatul parlamentar este a unui bărbat de 41 de ani, condamnat la 10 ani, de pe 16 noiembrie curent în Penitenciarul nr.16 din municipiul Chişinău și la cel al unui deţinut din Penitenciarului nr. 5 din Cahul, înregistrat în luna octombrie curent.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE