ProTVExpertul în drept costituțional, Viatlie Catan consideră că societatea civilă trebuie să se implice în luarea deciziilor cum ar fi modificarea Constituției, schimbarea politicilor fiscale și sociale. Și aceasta în contextul realizării unui sondaj de opinii, realizat de către portalul informațional Politik.md, cu privire la implicarea societății civile în hotărârea problemelor cu care ne confruntăm în prezent.
Vitalie Catan spune însă, că din păcate societatea nu poate să oblige clasa politică la acțiuni mai raționale, ea contribuie mai mult la isterizarea cetățenilor, reeșind din ultimile dezbateri atât cu privire la decizia Curții Constituționale din 15 ianuarie, cât și cu privire la referendum.
”Acum ne-am trezit cu analiști populiști, scoși de nu știu unde care își arogă calitatea de expert în drept constituțional, dar emit niște concluzii că ți se ridică părul pe cap. Mulți dintre ei au grijă de imaginea lor și prind valul ăsta într-un fel de nemulțunire cum îl înțeleg ei și critică fără a-și da seama ce critică”, a declarat expertul miercuri, 25 ianuarie, solicitat de Politik.md.
Potrivit lui, dacă este la modă să critici guvernarea, atunci hai la criticat, iar alții emit lucruri care în general sfidează bunul simț care trebuie ignorate.
”Spre exemplu, legea prevede expres ca președintele să facă demers la Curtea Constituțională să facă demers privind constatarea condițiilor, circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului. Iar eu văd oameni juriști, inclusiv care spun că nu mai trebuie să se consulte, dar trebuie direct să dizolve Parlamentul”, a menționat expertul.
Acesta mai susține că societatea civilă nu mai este capabilă să vină cu soluții și cu atât mai mult să impună clasa politică să aibă un compartament mai adecvat. Mai mult, Catan afirmă că poporul nu este chiar atât de nemulțumit de actualii guvernații, deoarece dacă ar fi fost, lucrurile erau rezolvate deja într-un fel sau altul.” Eu tot sunt nemulțumit și foarte mulți colegi și prieteni sunt nemulțumiți, dar eu sunt sigur că nu vor mege să dea jos guvernarea ca să-i aducă pe comuniști la putere”, a precizat Catan.
La întrebarea dacă vede depășirea crizei politice prin organizarea unui For Civic, declarație emisă ieri, de către Partidul Popular din Moldova, Catan spune că idei de genul acesta apar diferite. ”Când începe o fierbere de asta din toate părțile, vezi cum apar idei trăsnite.  Unele sunt raționale, uneori însă, se întâmplă că cele bune din inflație de idei să nu fie percepute, cele proaste cu cât sunt mai bombastice, cu atât mai bine prind. Aceasta se întâmplă când o sociatate fierbe și lucrurile nu evoluiază cum ar trebui”, a declarat expertul.
De asemenea, el menționează că dacă s-ar organiza un asemenea forum civic, acesta ar trebui să aibă un element standart cu privire la competența celor care îl formează, iar în al doilea rând, să fie oameni cât de cât curați din punct de vedere politic.
”Vin oamnei care au făcut mai multe rele decât cei care sunt criticați, alde Roșca și toată echipa aia a lor. Eu nu pe ei aș vrea să-i văd, aș vrea să văd oameni noi, mai tineri”, a mai adăugat Vitalie Catan.
În context, expertul a spus că de fapt pe aceștia îi doare în cot de societatea civilă și de oameni, ei sunt motivați de propriile interese. Revenirea la putere într-o formulă nouă nu este decât rezolvarea propriilor probleme și nicidecum cele ale cetățenilor.
”De asta când vorbim de un forum civic, el trebuie să apară cumva în mod organic și ca să aibă și success trebuie să fie format din oameni noi. Acest lucru este mai greu, pentru că tot ce am avut noi la capitolul  resurse umane s-a cam epuizat, toți s-au implicat în politică și e greu să găsești acum și oameni bine pregătiți și curați din punct de vedere politic. Acestea sunt două elemente pe care eu le-aș dori de la o eventuala opoziție actualei guvernări.”, a conchis Vitalie Catan.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE