Luptele grele de câteva zile din apropierea stației de măsurare a gazelor din orașul rus Sudja, la hotarul ruso-ucrainean au stârnit îngrijorări cu privire la oprirea bruscă a fluxurilor de tranzit prin Ucraina înainte de expirarea unui acord pe cinci ani cu Gazprom, relatează Reuters. Prețurile de tranzacționare pentru gaze, în Europa, au depășit, luni, 460 de dolari, fiind la maxim, de la începutul lunii decembrie 2023. Una dintre regiunile care ar putea fi afectate este Transnistria, controlată de regimul separatist pro-rus.

Ruta de tranzit a gazelor prin Ucraina permite Rusiei să exporte gaze către Europa. Acordul de tranzit urmează să expire la sfârşitul anului, iar Kievul a declarat anterior că nu intenţionează să îl reînnoiască sau să îl prelungească.

Potrivit operatorului ucrainean de conducte de gaze, tranzitul de gaze ruseşti prin Ucraina către Europa a scăzut cu 28,5%, la 14,65 miliarde de metri cubi (bcm) anul trecut, de la 20,5 bcm în 2022.

Desfășurarea ostilităților în apropierea instalaţiei de măsurare a gazelor la Sudja, prin care trece gazul natural rusesc, creşte riscul unei sistări premature a fluxurilor prin conductele din Ucraina, au explicat analiştii de la ING.

Pe de altă parte, fluxurile de gaze rusești prin TurkStream au atins un nivel record, notează profit.ro

În iulie, prin gazoductul TurkStream, care leagă Rusia de Europa de Sud-Est, au fost transportate în medie 45,5 milioane de metri cubi de gaz pe zi, rezultând un total de 1,41 miliarde de metri cubi pe parcursul întregii luni, arată datele S&P Global Commodity Insights. Aceste cifre arată o cerere constantă de gaz rusesc în această regiune. Livrările prin TurkStream le depășesc pe cele efectuate de Rusia via Ucraina, care începând de anul viitor ar putea fi sistate definitiv. În iulie, fluxurile totale de conducte către Europa au atins un vârf anual de 2,52 miliarde de metri cubi, în creștere cu 15% față de iunie și cu 11% față de anul precedent. 56% din acestea au fost efectuate via TurkStream și doar 44% via Ucraina.

Printre principalii beneficiari ai gazelor prin TurkStream se numără Ungaria și Serbia, state recunoscute pentru amiciția pe care o au față de Moscova. Ungaria, una dintre puținele țări din UE care continuă să importe volume semnificative de gaz rusesc, a semnat un acord pe 15 ani cu Gazprom în septembrie 2021 pentru furnizarea a 4,5 miliarde de metri cubi pe an, importând în același timp volume suplimentare. Cum acordul pe cinci ani de tranzit al gazelor dintre Rusia și Ucraina urmează să expire la sfârșitul anului 2024, se observă o tendință a Rusiei de a exporta mai multe gaze via TurkStream.

În 2023, livrările de gaze rusești prin Ucraina au totalizat 14,65 miliarde de metri cubi, în scădere cu 28% față de anul precedent și cu 65% față de 2021.

Recent, Guvernul de la Chișinău a instituit stare de alertă timpurie în sectorul gazelor naturale ca urmare a acțiunilor militare în zona punctului transfrontalier de interconectare dintre Federația Rusă și Ucraina (Sudja). Astfel autoritățile RM iau în calcul și o posibilă agravare a situației privind aprovizionarea cu gaz a malulului stâng al Nistrului, iar ca impact și o penurie de energie electrică, sau o creștere substanțială a tarifelor la electricitate pentru malul drept, produsă de centrala de la Cuciurgan în baza gazului ieftin furnizat de Gazprom.

În aceste circumstanțe, ministrul Energiei Victor Parlicov spune că există rute alternative pentru aducerea gazului natural în Transnistria prin Turcia, în volumele necesare pentru regiune, în cazul în care sunt sistate livrările prin Sudja. Potrivit oficialului, decizia privind livrarea metanului conform contractului actual revine părților implicate, Gazprom și Moldovagaz, notează bani.md

Parlicov a subliniat că Chișinăul nu va obstrucționa livrarea gazului către Transnistria și că doar Gazprom, sau chiar Kremlinul, ar putea decide eventualele întreruperi. Ministrul a avertizat că, dacă Kremlinul își va asuma responsabilitatea pentru generarea unei crize în regiune prin sistarea gazului, acest lucru trebuie cunoscut la nivel internațional.

„Suntem pregătiți pentru orice scenariu, inclusiv pentru eventualitatea în care Gazprom ar decide rezilierea contractului, deși acest lucru ar avea efecte dincolo de mandatul Ministerului Energiei,” a declarat Parlicov.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE