Regizorul român Cristian Mungiu a fost decorat de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu ,,Ordinul de Onoare”. Decretul prezidențial a fost semnat la 14 martie.

„În semn de înaltă apreciere a activității de creație, pentru merite deosebite în dezvoltarea și promovarea artei cinematografice și în afirmarea cinematografiei românești pe plan internațional, precum și pentru contribuția substanțială la consolidarea dialogului cultural dintre Republica Moldova și România, domnului Cristian Mungiu, regizor, producător și scenarist, i se conferă ,,Ordinul de Onoare”, se menționează în decretul semnat de Maia Sandu.

Potrivit unui comunicat al Președinției Republicii Moldova, șefa statului a participat vineri, 15 martie, la lansarea de carte a lui Cristian Mungiu, care a avut loc la Cahul. Acesta a lansat cartea „Tania Ionașcu, bunica mea. O biografie basarabeană” care reprezintă povestea bunicii regizorului, născută la Cahul și care, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, a trecut Prutul ca să fie la adăpost.

Totodată, Maia Sandu a declarat că i-a conferit regizorului un titlu onorific pentru meritele deosebite în dezvoltarea și promovarea artei cinematografice.

„Cu sentimentul că am săvârșit un act de dreptate, i-am înmânat regizorului, scenaristului și scriitorului Cristian Mungiu „Ordinul de Onoare”. Pentru faptul că, prin carte sau film, pune istoria recentă a neamului nostru pe scena întregii lumi. Pentru curajul de a alege teme care nu plac, care dor, care tulbură, dar care se cer asumate și metabolizate. Pentru atenția cu care se îndreaptă spre cineaștii noștri și sprijinul său necondiționat. Cristian Mungiu a declarat că a venit de data aceasta la Cahul și „în prospecție”, privind orașul cu ochi de regizor. Așteptăm cu nerăbdare următorul său film!”, a conchis Președintele Maia Sandu.

Cristian Mungiu  a câștigat Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes 2007 pentru filmul său 4 Months, 3 Weeks and 2 Days , pe care l-a scris și regizat. De asemenea, a câștigat premiile pentru cel mai bun scenariu și cel mai bun regizor, la Festivalurile de Film de la Cannes 2012 și 2016 , pentru filmele sale Beyond the Hills și Graduation.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE