dseÎn toate regiunile țării oamenii sunt informați despre riscurile fatale în urma procesului de fermentare a vinului. Potrivit Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI, acțiunile de informare a populației au loc în cadrul Campaniei de prevenire a populației, privind intoxicațiile cu dioxid de carbon. Astfel, cele mai recente vizite ale specialiștilor au avut loc la Nord, Sud și Centrul republicii, transmite Politik.md.

 

Angajații IGSU au vizitat mai multe gospodării particulare în raionele Sîngerei, Căușeni, dar și Cahul. Specialiștii au avertizat oamenii despre riscurile la care sînt supuși în perioada fermentării vinului. Cetățenii sunt rugați să respecte regulile elementare de securitate pentru a evita cazurile de intoxicare cu dioxid de carbon.

IGSU recomandă asigurarea încăperilor unde se produce vinul cu o ventilaţie corespunzătoare, sau ca procesul de fermentare să fie făcut în încăperi deschise sau în aer liber.

Mai mult, salvatorii îi îndemnă pe oameni să verifice concentrația oxigenului înainte ca aceștia să intre în beciuri, pentru a preveni urmările fatale. Cea mai simplă modalitate de a verifica prezența acestuia într-o încapere este prin aprinderea unei lumănari.

In caz ca aceasta se stinge, înseamna lipsa suficienta de oxigen. Persoanele sunt îndemnate să evite aflarea îndelungată în beciurile, unde există recipiente cu vin în proces de fermentare, iar în caz dacă există necesitate de a intra într-o astfel de încăpere trebuie să anunțe în prealabil apropiații.

Campania va dura pe parcursul perioadei de recoltarea și fermentare a strugurilor în toate regiunile țării noastre.

Conform IGSU, de la începutul lunii septembrie patru persoane și-au pierdut viața fiind intoxicați cu dioxid de carbon în urma procesului de fermentare a vinului, iar o persoană a fost salvată.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE