'Părinții fondatori ai UE nu au intenționat ca aderarea unor noi țări să declanșeze mișcări masive de populație pe continent. În contextul în care contemplăm posibilitatea ca Serbia sau Albania să adere la UE într-o zi, trebuie să găsim o cale să încetinim accesul deplin la piețele muncii până când vom fi siguri că asta nu va declanșa mari migrații. Acesta este mesajul pe care l-am transmis astăzi liderilor UE', a declarat Cameron în cadrul unei conferințe de presă de după summitul UE, potrivit agerpres.ro.
El a subliniat că principiul liberei circulații trebuie readus la 'baze mai raționale', transmițând clar mesajul că acesta nu poate fi 'un drept complet necalificat'.
'Trebuie să readucem acest principiu la ceea ce UE a intenționat inițial, libertatea circulație a muncitorilor care doresc să muncească din greu, nu a acelor care umblă după cele mai bune ajutoare sociale. Nu este doar părerea mea, Germania, Austria și Olanda au transmis clar la Consiliul Justiție și Afaceri Interne că trebuie să găsim o modalitate mai bună de a aborda abuzul liberei circulații', a mai spus Cameron.
El a precizat că așteaptă cu nerăbdare să continue aceste discuții anul viitor și că dorește să poată fi găsită o cale de a continua extinderea blocului comunitar într-un mod care să câștige încrederea și sprijinul cetățenilor statelor membre.
Cameron a declarat că este un susținător al extinderii, care s-a dovedit a fi un factor stimulator pentru schimbări pozitive în țările care au trecut prin procesul de aderare, dar a punctat că este un adept ferm al schimbării Tratatului UE astfel încât să existe posibilitatea introducerii unor măsuri care să prevină abuzurile.
'Când o țară nouă aderă la UE, putem introduce o perioadă de tranziție, dar trebuie să analizăm cu atenție ce fel de controale de tranziție introducem. Am argumentat și în trecut că poate va fi necesar să avem în vedere și alte mecanisme, cum ar fi PIB-ul țării din care provin sau la salariile medii. Pentru că nu vreau să văd ce s-a întâmplat în trecut, aceste mișcări masive de persoane, care nu cred că au sprijinul publicului și care nu cred că au avut un efect strălucit nici pentru țările în cauză', a mai spus premierul britanic.
El a accentuat că, în chestiunea libertății de circulație, statu quo-ul nu respectă ceea ce s-a intenționat inițial. 'Nu era vorba despre turismul pentru beneficii sociale, deci trebuie să examinăm acest lucru și cred că este important să facem acest lucru acum, dar îl putem face și în cursul procesului de renegociere /al Tratatelor/', a mai spus Cameron.
 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE