Alegerea președintelui țării a fost stabilită pentru data de 10 noiembrie. Deputații din cadrul Alianței pentru Integrare Europeană (AIE) susțin că șeful statului va fi ales, însă comuniștii sunt de altă părere, deoarece nu vor să acorde cele 8 voturi necesare candidatului Marian Lupu, liderul Partidului Democrat.
Solicitat de Politik, analistul politic, Igor Boțan este de părere că nu va fi ales președintele și ”probabil, vor crește puțin șansele pentru cea de-a doua încercare, dar nici atunci nu va fi nici un fel de certitudine”.
Analistul politic crede în afirmațiile comuniștilor precum că ar vota o candidatură propusă din afara AIE, ”pentru că, eu, am scris despre aceasta încă din luna august că așa vor proceda comuniștii. Ei caută soluții pentru a-și păstra electoratul. Chiar comuniștii au spus că dacă îl votează pe Marian Lupu înseamnă că partidul dispare. Cred totuși că exagerează, dar votarea de către comuniști a candidaturii propuse de AIE va fi un indicator pentru electoratul comuniștilor, noua stea descendentă pe bolta politică moldovenească. Ei înțelegând acest lucru încearcă diferite metode de auto apărare împotriva unui astfel de scenariu”.
Despre blocarea alegerii șefului statului, Boțan a spus: ”comuniștii vor fi într-o incertitudine absolută, fiind că ei nu știu cum va proceda AIE, când vor numi alegerile, în ce circumstanțe, după care modificări legislative”.
Pe de altă parte prim-ministrul Vlad Filat este convins că preşedintele ţării va fi ales. ”Avem o situaţie complicată, pentru alegerea preşedintelui, AIE are nevoie de încă 8 voturi, vom vedea ce decizie va lua Partidul Comuniştilor în acest sens. Însă sunt convins că vom avea voturile necesare”, a spus Filat recent într-un interviu.
De asemenea și președintele interimar, Mihai Ghimpu se arată optimist în alegerea șefului statului. „Am toată siguranţa că preşedintele R. Moldova va fi ales, iar noi vom reuşi să depăşim situaţia aceasta critică şi să ajungem la o stabilitate politică, economică şi socială”, a menționat Ghimpu.
Politik precizează că alegerea preşedintelui urma să se desfăşoare pe 23 octombrie, dar Parlamentul a amânat scrutinul. Constituția prevede că dacă după două încercări de alegere a președintelui țării eșuează Parlamentul se dizolvă și sunt organizate alegeri anticipate.