O reuniune ministerială a OPEC+ a menținut neschimbată politica privind producția de petrol și a presat unele țări să sporească respectarea reducerilor de producție, o decizie care a dus prețurile internaționale ale țițeiului la cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni, la aproape 90 de dolari pe baril, transmite Reuters.

Un comitet ministerial (JMMC) al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații conduși de Rusia, grup cunoscut sub numele de OPEC+, s-a reunit online, miercuri, pentru a evalua piața și implementarea de către membri a reducerilor de producție, scrie News.ro.

Prețurile petrolului au crescut în acest an, datorită livrărilor mai reduse, atacurilor asupra infrastructurii energetice rusești și războiului din Orientul Mijlociu. Țițeiul Brent a fost tranzacționat miercuri în creștere cu 0,5%, la aproape de 90 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel de la sfârșitul lunii octombrie 2023, după încheierea întâlnirii. Prețul petrolului U.S. West Texas Intermediate a avansat cu 28 de cenți, sau cu 0.3%, la 85,43 dolari pe baril. Ambele contracte au crescut cu peste un dolar în timpul sesiunii de tranzacționare, dar s-au retras după ce Administrația pentru informații în energie din SUA a raportat că stocurile de petrol au crescut cu 3,2 milioane de barili. ”OPEC+ a decis să mențină reducerile de aprovizionare cu petrol în prima jumătate a anului, menținând piețele globale strânse și susținând prețurile mai mari”, a declarat Ole Hansen de la Saxo Bank.

Membrii OPEC+, conduși de Arabia Saudită și Rusia, au convenit luna trecută să prelungească reducerile voluntare de producție de 2,2 milioane de barili pe zi (bpd) până la sfârșitul lunii iunie, pentru a sprijini piața.

În Republica Moldova prețul la carburanți va crește. ANRE a afișat prețuri majorate

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE