Zmeura nu este numai gustoasă, ci are si o mulțime de beneficii pentru sănătatea ta, fiind o sursă bogată de vitamine, minerale și nutrienți de preț.

Consumul de fructe și legume este asociat cu reducerea riscului de îmbolnăvire. O serie de studii sugerează că mărirea consumului de fructe precum zmeura scade riscul de obezitate dar și de diabet.

Beneficiile consumului de zmeură

Lupta cu cancerul – zmeura ajută organismul să lupte cu cancerul, fiind unul dintre fructele cu cea mai mare concentrație de antioxidanți. De asemenea, zmeura conține acid elagic, un compus fenolic natural care are proprietăți anticancerigene.

Menține sănătatea cardiovasculara – conținutul ridicat de potasiu al zmeurei ajuta la reglarea pulsului, dar si a tensiunii arteriale. Zmeura este bogata in minerale precum manganul, cuprul si fierul, care contribuie la formarea celulelor roșii din sânge.

Efecte benefice asupra fertilității – vitamina C, dar și magneziul din zmeură sporesc fertilitatea atât în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaților.

Ajută la eliminarea kilogramelor în plus – bogată în fibre dietetice și mangan, zmeura încetinește procesul de digestie și menține satietatea pentru o perioadă îndelungată. Manganul stimulează arderea grăsimilor. Așadar, dacă ții cura de slăbire, îți poți potoli pofta de dulce cu zmeură.

Are proprietăți antiinflamatoare – zmeura previne degradarea membranei celulare, având proprietăți antiinflamatoare. Un studiu făcut recent a dovedit ca antioxidanții din sucul de zmeura sunt responsabili pentru proprietățile antiinflamatoare asupra tractului gastrointestinal și afecțiuni gastrointestinale, inclusiv diaree.

Fortifica sistemul imunitar – zmeura este bogată în vitamina C, care întărește sistemul imunitar și previne infecțiile. Fenolii si antocianina sunt compușii care fortifică sistemul imunitar și previn îmbătrânirea prematură.

Benefice pentru diabetici – fructoza, cantitatea mare de fibre și indicele glicemic redus fac din zmeură gustarea ideală pentru pacienții diabetici, întrucât consumul de zmeură nu produce dezechilibre majore ale nivelului de zahăr din sânge. Într-un studiu dedicat persoanelor cu prediabet și diabet, persoanele care au mâncat zilnic zmeură au avut concentrații mai mici de glucoză în comparație cu cei care nu au mâncat fructele de pădure. Rezultatele arată că, pe măsură ce a crescut consumul de zmeura regulat, cei cu risc de diabet au nevoie de mai puțină insulină pentru a-și gestiona glicemia.

Ameliorează durerile cauzate de artrita – polifenolii din zmeură protejează cartilajul și ameliorează durerile din cauza artritei.

Zmeura furnizează potasiu, esențial pentru funcționarea inimii și s-a dovedit că reglează tensiunea arterială. Acizii grași omega-3 din zmeură pot ajuta la prevenirea accidentului vascular cerebral și a bolilor de inimă. De asemenea, conțin mangan, care este necesar pentru sănătatea oaselor și a pielii și ajută la reglarea zahărului din sânge. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE