Parlamentul se va reuni joi, de la ora 9. Pe ordinea de zi s-ar afla suspendarea lui Traian Băsescu. Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie prin votul majorităţii parlamentarilor, scrie presa română.
Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat miercuri pentru NewsIn că le-a trimis un SMS parlamentarilor USL în care le-a cerut "să fie pe poziții" pentru o acțiune pregătită în USL și care ar urma să aibă loc în cursul acestei zile.
Traian Băsescu nu s-ar afla în faţa primei suspendări din funcţie. A mai fost suspendat în 2007 de "Coaliţia 322", dar a revenit în funcţie după ce referendumul pentru demiterea sa a fost invalidat. Pe perioada suspendării, locul său la Cotroceni a fost luat de Nicolae Văcăroiu, preşedintele de atunci al Senatului.
Ce spune Consituţia României?
Articolul 95
(1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.
(2) Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.
(3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.
Băsescu va putea fi demis din funcţie prin votul majorităţii celor care se prezintă la urne, dacă legea votată în acest sens de Parlament va fi promulgată de preşedintele interimar al României, adică de şeful Senatului.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE