Directorii institutiilor financiare din Europa discută înfiinţarea unui fond de 20 de miliarde de euro, cu scopul de a furniza ajutor de urgenţă băncilor aflate în dificultate în eventualitatea unei noi crize, evitând astfel intervenţiile guvernamentale în sistem.
Directorul general al grupului italian UniCredit, Alessandro Profumo, este de părere ca un astfel de fond de urgenţă ar putea ajunge în câţiva ani la suma de 20 de miliarde de euro, oferind băncilor cu probleme posibilitatea de a reveni pe pieţele financiare fără a recurge la planurile guvernamentale de ajutorare.
Directorul UniCredit a abordat deja liderii lumii bancare europene cu această idee, printre aceştia numărându-se şi directorii Deutsche Bank si Santander, potrivit NewsIn.
Ideea unui astfel de plan vine ca o alternativă la varianta oferită de guvernele unor state europene, cum ar fi Marea Britanie, Franţa sau Germania, care au propus introducerea unei taxe suplimentare asupra instituţiilor bancare, sau conversia forţată a datoriilor neacoperite în capital.
Susţinătorii ideii lansate de directorul UniCredit o consideră o soluţie mai realistă, având în vedere sumele propuse prin taxarea de către guverne (care, în cazul Marii Britanii, sunt estimate la 2 miliarde de lire sterline) ar fi suficiente doar pentru salvarea unor instituţii de mici dimensiuni. În plus, varianta lui Profumo este o soluţie oferită de mediul privat, care ar evita repercusiunile asupra populaţiei, cum s-a întâmplat în cazul ultimei crize financiare.