Ministerul de Interne şi Ambasada României la Chişinău au găsit soluţii pentru eliminarea cozilor de la Consulat, dar şi a “intermediarilor”, care facilitează accesul solicitanţilor de vize româneşti în interiorul Consulatului, a anunţat  şeful direcţiei ordine publice din cadrul MAI, Mihai Cibotaru, în cadrul unei conferinţe de presă de joi, 1 iulie.
În acest sens, 16 persoane au fost sancţionate contravenţional cu amenzi între 10 şi 35 unităţi contravenţionale pentru serviciile ilegale pe care le prestau pe teritoriul adiacent Consulatului, cum ar fi xerox, completare formulare, oferirea asigurărilor medicale sau a rezervărilor de billet, dar mai ales înscrierea pe listele formate la Consulat.
Totodată, ofiţerii de la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei au deschis dosar penal pe numele altor zece persoane pentru traffic de influenţă.
Potrivit ministrului plenipotenţiar al Ambasadei române la Chişinău, Gabriel Pistol, aşa numiţii “intermediari”, facilitau înregistrarea pe lista de strigare contra unei sume de până la 50 de lei.
“Nu ascund faptul că ştiam înainte de numirea mea în această funcţie acum trei luni că în faţa Consulatului există aglomeraţie. S-a dublat numărul solicitanţilor de servicii consulare comparativ cu anul trecut. De aceea, ne propunem să optimizăm numărul funcţionarilor care procesează până la 800 de vize zilnic”, a declarat Gabriel Pistol.
Totodată, MAI a suplinit numărul carabinerilor care patrulează pe teritoriul Consulatului. De asemenea, au fost instalate indicatoare ce nu permit parcarea pe teritoriul adiacent Consulatului. Cel puţin 8 gherete au fost înlăturate de pe teritoriu, iar în locul acestora vor fi instalate bănci şi umbrele de soare.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE