Banca Mondială se teme de o creştere a temperaturii cu 4 grade Celsius după anul 2060 pe plan global, punând în gardă întreaga comunitate internaţională că acest "cataclism" va afecta înainte de toate ţările sărace, potrivit unui raport dat publicităţii duminică la Washington şi preluat de AFP.
"O lume la + 4 grade Celsius va declanşa o cascadă de schimbări climatice, inclusiv valuri de căldură extremă, o scădere a stocurilor alimentare şi o creştere a nivelului mărilor, lovind sute de milioane de persoane", îşi manifestă îngrijorarea BM, adăugând că nu există "nicio certitudine" că lumea se poate adapta la o astfel de situaţie.
Acest scenariu, cel mai sumbru vizat de raport, contrastează cu angajamentul comunităţii internaţionale de a menţine încălzirea globală la plus 2 grade Celsius în raport cu era preindustrială.
Nivelul actual al emisiilor de CO2 "ar putea împinge încălzirea climatică şi dincolo de acest prag", afirmă Banca Mondială, care prezice o creştere cu +4 grade Celsius 'în cursul acestui secol şi de la 2060' în caz de inerţie politică.
"Această lume ar fi într-atât de diferită de cea în care trăim în prezent, încât este greu de descris", spune preşedintele Băncii Mondiale, Jim Kim-Yong, subliniind ca responsabilitatea umană în procesul de încălzire globală este "fără echivoc".
Enumerând pericolele care ameninţă planeta (inundaţii, secetă, foamete), instituţia cu sediul la Washington prognozează o agravare a "deficitului de apă" în Africa de Est, Orientul Mijlociu sau Asia de Sud şi o "creştere semnificativă" a mortalităţii infantile în Africa subsahariană.
"Intensificarea aşteptată a evenimentelor climatice extreme ar putea inversa eforturile pentru reducerea sărăciei, în special în ţările emergente" , menţionează raportul, subliniind că planeta pe viitor ar putea prezenta şi mai multe inegalităţi decât în prezent.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE