Republica Moldova a fost nominalizată într-un raport al Băncii Mondiale, alături de ţările cu cele mai mici venituri din Africa şi Asia de Est, care sunt în pericol de reducere bruscă a veniturilor de peste hotare.
Astfel, raportul anticipează până la finele anului 2009 o reducere de 50% a fluxului de remitenţe şi cota în PIB a remitenţelor în Moldova. Experţii BM notează că transferurile băneşti de peste hotare în 2008 au fost mai mult decât suficiente şi au compensat un deficit de cont curent, care ar fi atins 25% din PIB fără existenţa acestor remitenţe.
Banca Mondială notează că Moldova utilizează remitenţele preponderent pentru finanţarea consumului gospodăriilor casnice şi importul de combustibili, de care guvernul depinde în mare parte pentru venituri fiscale.
Drept consecinţă, din cauza reducerii bruşte a finanţării externe, în 2009 deficitul bugetar al Moldovei ar putea atinge 10% din PIB.
Banca Mondială menţionează că în prezent 43 din cele mai sărace ţări din lume, printre care şi Moldova se confruntă cu un deficit de 11,6 mlrd. Dolari SUA pentru cheltuieli în educaţie, sănătate, infrastructură şi protecţie socială. În opinia experţilor BM, ţările G-20 urmează să adopte la apropiatul summit de la Londra alocarea a 50 mlrd. dolari SUA pentru ţările cu venituri mici pentru implementarea politicilor şi reţelelor de protecţie socială.
Potrivit datelor BNM, în luna iulie 2009 moldovenii aflaţi la munci peste hotare au transferat prin intermediul băncilor comerciale 98,58 mil. dolari SUA, sau cu 46,5% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Totodată, în şapte luni ale anului 2009, volumul remitenţelor au scăzut cu 34,51% faţă de anul trecut, constituind 613,35 mil. dolari SUA.