Consiliul Director al Băncii Mondiale a aprobat la 30 octombrie finanţarea adiţională în sumă de 24 milioane de dolari SUA pentru Proiectul ameliorarea competitivităţii, oferită R. Moldova. Finanţarea adiţională va complementa alocaţia existentă de 14,3 milioane de dolari SUA şi va fi utilizată pentru creşterea sumei granturilor de co-finanţare pentru afacerile din Moldova. Ceea ce are drept scop ameliorarea productivităţii şi acordarea liniilor de credit pentru investiţii şi capital de lucru întreprinderilor exportatoare din Moldova. 
Suma de 24 milioane de dolari SUA va fi direcţionată spre susţinerea companiilor orientate pe exporturi în accesarea creditelor, care s-au redus considerabil datorită crizei socio-economice care afectează ţara. Finanţarea adiţională va fi de asemenea utilizată pentru sprijinirea investiţiilor în practicile de creare a abilităţilor de muncă şi management în vederea sporirii productivităţii întreprinderilor din Moldova. Raţionamentul de la baza acestor intervenţii este crearea unui mediu favorabil pentru dezvoltarea afacerilor din ţară, care la rândul lor vor genera locuri noi de muncă.
Proiectul ameliorarea competitivităţii din Moldova a fost lansat în februarie 2006. Până în prezent, Proiectul a oferit asistenţă unui număr de peste 130 de companii în implementarea standardelor de calitate internaţionale, fapt ce a condus la creşterea vânzărilor şi a calităţii produselor.
De menţionat că după convenirea cu FMI a unui acord de finanţare în valoare de 588 mil. dolari SUA, organismele financiare internaţionale, precum şi donatorii străini, au primit undă verde pentru acordarea siguranţei financiare pentru Moldova.
În special, de la formarea guvernului Filat, acestuia i-au fost promise peste 500 mil. euro (8 mlrd. lei), care ar putea veni în următoarele câteva luni. Pe lângă aceasta, Uniunea Europeană a promis alocarea a 100 mil. euro pentru susţinerea bugetului şi promovarea reformelor; Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare – 80 mil. euro pentru proiectele investiţionale în domeniul dezvoltării infrastructurii; Banca Mondială – câte 45-50 mil. dolari SUA pe an în cadrul strategiei sale de activitate investiţională în Moldova; Statele Unite ale Americii - 262 mil. dolari SUA pentru dezvoltarea infrastructurii drumurilor şi irigare; Federaţia Rusă – cel puţin 150 mil. dolari SUA în calitate de credit, care poate fi oferit încă în acest an, cu o posibilă majorare a volumului acestuia în următorii doi ani până la 500 mil. dolari SUA, guvernul Chinei – 1 mrlde dolari SUA pentru dezvoltarea infrastructurii drumurilor.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE